6 институции нахлуха при бизнесмен, свързван с Божков

Представители на НАП, РИОКОЗ, пожарната, икономическа полиция, инспекция по труда са влезли на проверка в един от ресторантите на софийския бизнесмен Веселин Денков. Акцията е започнала в 19:30 ч. в петък вечер, когато заведението "Воденицата" било пълно с хора. Ресторантът е смятан за едно от емблематичните заведения в София, посрещало именити чужденци, както и дипломати. Денков, по прякор Весо Брадата, беше задържан в началото на месеца на ГКПП Калотина на влизане от Сърбия. Той и приятелката му Мис България 2001 Ивайла Бакалова, с която живеят заедно, се прибирали от Италия, предаде в. "24 часа". Впоследствие Денков, който освен "Воденицата" държи още ресторантите "Лебеда" и "Боряна" и притежава финансова къща за даване на заеми, беше изправен пред Специализирания съд. Той е обвинен в участие в престъпна група, която се занимавала с рекет, заплахи и лихварство. Бизнесменът е заподозрян и в близки връзки с обвиняемия Васил Божков, както и във финансиране на протестите. Самият Веселин Денков отрича обвиненията. Той тълкува проверката на институциите като форма на репресия.

text

Вдигнаха осезаемо обезщетението за безработица

Да се повиши минималното обезщетение за безработица, решиха единодушно депутатите на първо четене. Вместо досегашните 9 лв. на ден, компенсацията става 12 лв. от 1 октомври, а увеличението ще засегне над 30 000 души. Предвижда се още срокът за получаване на парично обезщетение да се повиши от 4 на 7 месеца. Промяната ще важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто срок не е изтекъл към 1 октомври. Новата разпоредба ще се отрази положително на между 13 000 и 15 000 души средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Двете мерки са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия. Те ще струват на бюджета за 2020 г. допълнителни 14 млн. лв. Макар да подкрепиха увеличението, от опозицията настояха то да бъде по-щедро. Депутати от БСП и ДПС заявиха, че предлаганата минимална сума от 12 лв. на ден е крайно недостатъчна. И предложиха тя да бъде вдигната на поне 17 лв. "Какво правим в момента и това ли е адекватното обезщетение? Хората са нестабилни на работните си места и ние им предлагаме сума далеч под прага на бедността", каза Надя Клисурска от БСП, цитирана от NOVA. "Сега при положение, че минималната работна заплата е 610 лв., този размер, ако съблюдаваме общия принцип, трябва да бъде 17,40 лв. А догодина ако приемем, че ще е 650 лв. този минимален размер ще бъде 18, 60 лв., за да отговаря на чл. 4 и да бъде 60% от минималното възнаграждение", каза председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС. От управляващите обаче отговориха, че действат предпазливо заради неизвестностите около коронавируса. "Не знаем как ще се развие тази пандемия, включително и в България", каза Калин Поповски от "Обединени патриоти". По колко вземат безработните в Словения Не без спор беше приета и актуализацията на бюджета на Здравната каса. С нея болниците ще  получат 75 млн.лв. за покриване на неизплатени дългове. "С извинение не с 2, с 3 ръце да гласувате за тази поправка в бюджета на касата, този цирк няма да се промени, тъй като отдавна споделям, че самият начин на финансиране е порочен", каза Георги Михайлов от БСП. "75 млн. лв. се разплащат към лечебните заведения. Когато казвате, че се действа на парче, аз не мога да се съглася, защото виждате, че клиничните пътеки в момента ще бъдат увеличени, включително за коронавируса", заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

text

Отслабнете с печена тиква през есента

През есента хората могат да открият един идеален зеленчук за отслабване, каза Михаил Гинзбург, доктор по медицина, директор на Самарския изследователски институт по диетология пред радио "Спутник". В средата на септември тиквите започват да узряват и да се появяват по пазарите. Те могат да се превърнат в идеалния продукт за отслабване през есента и началото на зимата, заяви Гинзбург. Според него тиквата е онзи рядък случай, когато имаме едновременно вкусна и здравословна диетична храна. "Всички сега търсим храна, която да бъде вкусна, засищаща и в същото време нискокалорична. Няма толкова много такива продукти. Обикновено всичко вкусно има и високо съдържание на калории, захар, масленост, а тиквата (особено печената), е приятно изключение. Тя има малко калории, но създава усещане за ситост благодарение на влакнестата структура. И, разбира се, тиквата е вкусен продукт. С други думи, ако включим повече тиква в диетата си, калорийното съдържание на храната ни ще намалее. Това е важно за здравословното отслабване. За съвременния човек тиквата е добра храна", твърди диетологът. От друга страна, тиквата не може да се счита за панацея при справянето с наднормено тегло и Гинзбург не съветва да практикуваме монодиета с нея. Диетологът уверява, че консумацията само на този продукт ще помогне за намаляване на теглото на човек, но няма да е много приятна и ефектът няма да бъде траен. "Не съм привърженик на такава диета. Тя се понася много зле, тъй като може да предизвика хранителен дефицит - тиквата естествено няма животински протеини", обясни диетологът.

text

Държавата да отмени официално измененията на Н-18 и да компенсира бизнеса, поиска Христо Иванов – Общество и политика

В изявление пред Министерство на финансите Иванов припомня опитите на експертите от “Да, България!” да спрат това безобразие още през 2018 г. с предложения,...

източник : Банкеръ