В държавата има пари, въпросът е къде отиват

Бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa не бе пожалена и от кризата и ce cви пpeз втopoтo тpимeceчиe c 10% cпpямo пъpвитe 3 мeceцa нa 2019 г. Това е нaй-гoлeмия cпaд нa гoдишнa бaзa oт 1997 г. нacaм, пoĸaзвaт пpeдвapитeлни дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт. Купуваме по-малко стоки, харчим по-малко пари. В такъв момент мнозина се питат има ли пари в държавата? В държавата има много пари, въпросът е как се харчат и къде отиват, отбеляза в предаването "120 минути" на bTV макроикономистът проф. Гарабед Минасян. По думите му има достатъчно средства както в бюджета, така и в банковата сфера. Икономистът критикува държавните харчове в последните месеци, извършени без план и без да се мисли в бъдещето. "Можеше да се окажем в "неочаквана" ситуация", предупреди той. Ликвидността в икономиката е изключително висока, виждаме го като свръхрезерв на търговските банки и като депозити на населението в банките, посочи и финансистът от УНСС доц. Виктор Йоцов. "Не е проблем ликвидността – парите. Проблем е защо се харчат – дали за да покриваме спешни нужди, породени от икономически или по-скоро политически проблеми или имаме някакви по-дългосрочни цели", обясни той. Работодателите искат замразяване на минималната заплата Най-облагодетелствани от повишаването на минималната заплата са чиновниците и ангажираните непосредствено в управлението на държавата, което не е хубаво, смята проф. Минасян. "Дълги години имаме спор за минималната работна заплата, не знам защо не го решихме с някакъв автоматичен инструмент, който да казва кога ще се вдига", отбеляза доц. Виктор Йоцов. Друг важен въпрос е трябва ли минималната заплата да бъде единна за цялата икономика или да бъде по сектори. Според него тези въпроси са останали нерешени с години. По думите му когато се вдигат с 30% заплатите на администрацията преди избори, винаги има съмнения, че това се прави с предизборни цели. Пир по време на криза: Вдигат с 30% заплатите на чиновници Общото увеличение на заплатите е пряка функция на развитието на икономиката, те трябва да растат с нейните темпове на растеж. Ако растат с повече, това ще създаде проблеми, предупреди проф. Минасян. Повишава се възможността за висока инфлация, която може да бъде предизвикана и от заплащането на труда, отбеляза доц. Йоцов. Проф. Гарабед Минасян посочи, че има страшно напрежение в туристическата сфера. "При ресторантьорството правителството намали данък добавена стойност (ДДС), но ако погледнем данните, ръстът на цените в общественото хранене се поддържа устойчиво на около 6%. Това е висок ръст, а общият ръст на инфлацията в страната стигна до 1% през последния месец", уточни проф. Минасян.

text

Американският филм „Номадландия“ спечели „Златен лъв“ на фестивала във Венеция – Свят

Режисьорката Клоуи Чжао не присъства на церемонията по награждаването заради пандемията от  коронавирус, която попречи и на много други  кинозвезди да пристигнат във...

източник : Банкеръ

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди изпълнението на мярката 60:40 – Управление и бизнес

От бизнеса настоява и за допълнителни мерки за подкрепа. Факт е и това, че парите малко бавно стигат до фирмите, които в момента имат нужда от тях. 

източник : Банкеръ

Частично е възстановено движението на влаковете през тунел „Козница“ – Управление и бизнес

Стойността на проекта е 24 млн. лева, изпълнител  е "Инфраструктурно строителство" АД, а срокът за извършване на строителните дейности е 180 дни, т.е. края на септември. 

източник : Банкеръ

На Кръстовден слънцето „тръгва“ към зимата и денят се „кръстосва“ с нощта – Свят

На този ден професионален празник имат огнеборците и чакръкчиите, а имен ден: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Кана,...

източник : Банкеръ