Нарът – полезен за кръвното, кожата и имунитета

Нарът е познат на човечеството още от древността, но през последните години стана изключително популярен заради откритите от учените полезни свойства, които съдържа. Смята се, че персите първи са започнали да култивират дървото на нара, а по-късно то се е разпространило и към Южна Европа – поне така се твърди в древногръцките митове и старите свещени текстове. 11 супер храни за добро здраве В Египет плодът се появява около 1500 години пр. н.е. По онова време са му се покланяли, като са го смятали за незаменимо лекарство и ценна храна. Доказателство за това са откритите по стените на гробниците рисунки на дървото. За хората от отминалите епохи нарът символизира живота след смъртта и плодовитостта. Той е използван по време на сватбени ритуали, празнични церемонии и различни свещенодействия, пише руският портал Yandex. Плодът е бил символ на богатството, плодородието и просперитета. Съвременните учени доказаха, че нарът е богат на антоциани и полифеноли, които блокират свободните радикали. Антиоксидантите са полезни за кожата, защитават я от ултравиолетовите лъчи и ускоряват регенерцията ѝ. Сокът от нар е полезен за имунната система, циркулацията на кръвта и за нормализирането на концентрацията на холестерин в организма. Редовната консумация на плода намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Козметичното масло, приготвено от нар, е източник на антиоксиданти, полезни за здравето и външния вид на кожата. Маслото се препоръчва за грижа за лицето, шията, зоната на деколтето, като придава на кожата сияние и младост и подобрява тонуса. Нарът се препоръчва при суха кожа, пигментни петна, бръчки и акне. Съдържащите се в нара активни вещества стимулират производството на еластин и колаген в клетките на кожата, което я прави гладка и мека. Нарът е изключително полезен за кръвообращението, като потиска възпалителните процеси. Освен това намалява риска от появата на рак на кожата, твърдят експертите.

text

Колко ще изгуби Германия заради втората карантина?

Германската икономика ще загуби около 19,3 млрд. евро от втората карантина заради разпространението на коронавируса, смятат експертите от Германския институт за икономически изследвания, пише вестник Die Welt. Германия очаква най-тежката рецесия от Втората световна война Т. нар. "меко блокиране" ще ощети най-силно предприятията, които работят в областта на ресторантьорския и хотелиерски бизнес – 5,8 млрд. евро. Това съответства на намаляването на икономическите показатели за тримесечието с 55%. Индустриалният сектор също ще понесе тежък удар – очакваните загуби на германската индустрия са 5,2 млрд. евро. Спортът, културата и развлекателната индустрия ще загубят около 2,1 млрд. евро, секторът на търговията – 1,3 млрд. евро. Сериозни загуби ще претърпят и логистичните компании, филмовата индустрия и изпълнителите. Втората карантина няма да засегне толкова силно пазара на труда. Според прогнозата на института, безработните ще се увеличат със 100 000 души през четвъртото тримесечие: за сравнение, по време на първата карантина безработицата в страната се увеличи с над 6 пъти повече – 630 000 души. До края на годината хората, заети на непълно работно време, ще се увеличат с 400 000 души и ще достигнат 3,2 млн. души.  2021 г. обаче ще е съвсем различна и се очаква динамично икономическо възстановяване. През следващата година БВП на Германия трябва отново да нарасне значително. В същото време обаче нивото на фалити на предприятия и безработицата ще се повишат.

text

Кодекс да обедини пръснатите нормативни актове в социалната сфера, препоръчват от БАН – Общество и политика

Анализът отчита като слабост на законодателството честите нормативни промени, които се правят без връзка между тях, което не е ефективно в практиката при прилагането...

източник : Банкеръ