Германия можела да стигне 400 000 заразени на ден

Заразените с COVID-19 в Германия са щели да надхвърлят 400 000 на ден до Коледа, ако не бяха наложени строгите мерки. Това предупреди ръководител на Института "Роберт Кох" – основната германска институция, която води борбата срещу коронавируса, предаде Reuters. Предупреждението му идва само ден след въвеждането на нова частична блокада в страната. Затворени са ресторантите, баровете, кината, театрите, концертните зали и фитнесите, като целта е да се предпази здравната система. Германия наложи строги правила за пристигащи от България Новите мерки могат да предотвратят разпространението на вируса, увери Ларс Шаде, вицепрезидент на Института "Роберт Кох". Заразените достигнаха 15 352 във вторник, а общият брой на случаите с COVID-19 надвърли 560 000. Предишните 2 дни инфектираните бяха 14 000 и 12 000. Вирусът взе още 131 жертви, с което починалите станаха 10 661. Макар че през последните дни в страната има леко изравняване на кривата на заболелите, още е твърде рано да се говори за промяна в тенденцията. Репродуктивното число на вируса, което измерва неговата заразяемост, в момента е 1,17. За да се овладее ситуацията, то трябва да падне значително под 1 – до 0,7 или дори по-малко за известно време, обясни Шааде. Приетите за лечение в интензивни отделения и реанимации са нараснали 6 пъти през последния месец. В Германия все още има над 7200 свободни легла за интензивно лечение, но в болниците вече няма свободен персонал.

text

Вдигат заплатите на медици и полицаи

237 млн. лева ще бъдат осигурени за повишаване на заплатите на медиците от догодина. Увеличението, разпоредено от премиера Бойко Борисов, предвижда 600 лв. на месец към заплатите на лекарите, 360 лв. – на сестрите и от 120 лв. – на санитарите. Мярката ще обхване 18 000 лекари, 20 000 професионалисти по здравни грижи и 12 000 санитари. Предложенията са утвърдени на работното онлайн съвещание на няколко министри, свикано от премиера Борисов, съобщи правителственият пресцентър. Те предвиждат също 15% увеличение на възнагражденията за всички служители в системата на МВР. Това ще се отрази върху доходите на 48 000 служители, отпуснати са 231 млн. лв. Премиерът Борисов възложи да бъдат направени промени в проекта на Закона за държавния бюджет за 2021 г. Те ще бъдат внесени от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти между първо и второ четене на проектобюджета, се посочва още в съобщението. Има промени и в детските надбавки. Родителите на 710 000 деца ще получат семейни добавки по следния начин: за едно дете – 50 лева, за две деца – 110 лева, за три деца – 165 лева, за 4 и повече деца – 185 лева. Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност. Продължаваме да работим върху мерките, за да помагаме на хората, увери Борисов. Дават по още 1000 лв. на медиците, борещи се с коронавируса "Ние се борим за хората, борим се държавата да се измъкне и сме все още от най-стабилните страни в ЕС", написа премиерът в своя профил във Facebook и добави: "Смирение, работа и плътно до хората на първа линия". "Действително тази пандемия е много тежка. Съжалявам, че Радев продължава да разединява нацията. Нужна е малко добрина, малко смирение, системите са напрегнати! Не ви вярват хората, иначе отдавна да сме си тръгнали", е заявил Борисов на заседанието.

text

Къде е най-високият данък за такситата?

Созопол е населеното място, в което таксиметровите превозвачи плащат най-висок патентен данък – 1000 лв. годишно. 1000 лв. е таванът, определен в Закона за местните данъци и такси. Минимумът е 300 лв., а 220 от общо 265 общини у нас са гласували този размер, съобщи Институтът за пазарна икономика (ИПИ). Проучването е направено от ИПИ във връзка с предложението тази година държавата да помогне на таксиметровите превозвачи, които пострадаха силно по време на извънредното положение. София е на второ място след Созопол с 850 лв., в Пловдив е 750 лв., в общините около столицата е 600 лв., а от останалата част на страната единствено в самите областни центрове патентът е над 400 лв. По-висок е данъкът по Южното Черноморие. В Поморие, Приморско и Царево е 600 лв., в Бургас е 660 лв., но в Несебър е 300 лв. Във Варна общинарите са гласували 690 лв., във всички останали общини на север по морето е 300 лв. Идеята е държавата да плати на общините част от приходите от патентен данък за такситата, а общините да опростят остатъка на таксиметровите фирми. Например в София при патент от 850 лева, шофьорите ще дадат 300 лв, а разликата ще бъде поета от държавата. Парите ще бъдат преведени от бюджета към общините. Първоначалните сметки бяха, че това ще струва на бюджета около 16 млн. лв.

text

Спипаха пиян и дрогиран шофьор в Айдемир

Спипаха пиян и дрогиран шофьор в Айдемир

34-годишен мъж е задържан, след като е установен да шофира след употреба на алкохол и наркотици, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра.

В понеделник той управлявал лек автомобил в село Айдемир и бил спрян за полицейска проверка. С дрегер били отчетени 1.73 промила алкохолно съдържание в издишания от него въздух, а техническо средство e показало, че е седнал зад волана след употреба на канабис.

Мъжът е отказал да даде кръвна проба и е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство.

Майките от „Системата ни убива“ продължават с протестите – Общество и политика

Въпреки че "Отровното трио" прекрати антиправителствените протести заради пандемията, майките на деца с увреждания обявиха, че запазват палатковия си лагер пред...

източник : Банкеръ