КРИЗА: Управителят на болницата в Сопот отказва поста, конкурс за нов няма

КРИЗА: Управителят на болницата в Сопот отказва поста, конкурс за нов няма

Управителят на болница "Иван Раев“ отхвърли предложението на кмета на Сопот Деян Дойнов да подпише допълнително споразумение и да продължи да ръководи болницата до провеждането на конкурс за нов управител.

С това д-р Стефан  Анастасов даде категоричен знак, че болницата се нуждае от друго отношение от страна на местната власт. Липсва пряка ангажираност на ръководния орган, вземащ решенията – Общинският съвет, за дейността и управлението на болницата, пише за кризата "Марица".

Всеки месец на здравното заведение не достигат 25-30 хиляди лева. Въпреки, че по предложение на кмета Деян Дойнов  Общинският съвет реши да бъде взет общински заем в размер на 100 000 лева, за да бъде подкрепена болницата, това не случи, припомни управителят.

Недостигът на средства е поради силно рестриктивните лимити, които НЗОК определя на здравно заведение. Сумите са същите, каквито са и през 2014 година, а  през тези години  на няколко пъти бяха увеличавани заплатите, растат и всички останали разходи.

В същото време принципалът не оказва съдействие и не дава одобрение за търсене на взаимно изгодно сътрудничество с други водещи болници и клиники за осъществяване на общи проекти в медицинската сфера и ползването на базата

 Поради изтичана на договора за управление на д-р Анастасов преди няколко месеца Общинският съвет взе решение да бъде обявен конкурс за нов управител. Той обаче е бил отменен от принципала. След като сегашният управител отхвърли предложението на кмета за удължаване на договора му болницата скоро ще остане без ръководител. Не се ангажирам да посоча докога ще остана на този пост, заяви още д-р Анастасов.

Болницата в Сопот  е специализирана в долекуването и продължително лечение на хора, с неврологични заболявания и на прекарали инсулт или инфаркт. Тя обслужва район от Казанлък до Пирдоп и на юг до Калояново. В нея работят над 40 човека, като най-многобройни са рехабилитаторите. Евентуалното затваряне на здравното заведение  ще е удар и върху местното население, и върху жителите на целия регион.

ЕКШЪН: Бакшиш изпочупи автобус във Варна след скандал на пътя

ЕКШЪН: Бакшиш изпочупи автобус във Варна след скандал на пътя

На 2 ноември около 21 часа във Варна, на автобусна спирка "Тракия" на булевард "Владислав Варненчик" пред Районния съд, възникнал словесен конфликт между 56-годишен водач на автобус от масовия градски транспорт на и 53-годишен таксиджия.

Малко по-късно, след потеглянето на автобуса, таксиметровият автомобил застигал рейса и бакшишът принудил водача на автобуса да спре, след което счупил предното стъкло на превозното средство.

53-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа, съобщиха от ОДМВР-Варна. 

По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна.