Лютите чушки укрепват здравето и удължават живота

Обичате ли да похапвате люти чушки? Е, може и да не са прекалено люти. А знаете ли, че редовната им консумация намалява риска от преждевременна смърт и удължава живота? Хората, които редовно ядат люти чушки, са с 26% по-малко уязвими от смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания, с 23% – от рак и с 25% от смърт по каквато и да е причина, в сравнение с тези, които рядко консумират пикантния продукт или изобщо не го ядат. Това твърди доклад на Американската кардиологична асоциация, в който са включени данните от 4729 проучвания от пет от водещите световни бази данни за здравето, сравнявайки 570 000 души в САЩ, Италия, Китай и Иран, предава FOX News. Според изследователите точната причина, поради която лютите чушки въздействат върху организма на човека по този начин, изисква допълнително проучване. Те обаче отбелязват, че резултатите от изследванията могат да се отдадат на факта, че лютите чушки имат противовъзпалително, антиоксидантно и противораково действие, а също така регулират нивата на глюкозата в кръвта. Известно е, че лютите чушки са богати на различни витамини и минерали и имат благоприятно влияние върху редица системи в организма. Започвайки от мощния антиоксидант Витамин С, който укрепва имунната система, а всяка рана заздравява много по-бързо, Витамин B6, засилващ метаболизма, Витамин К1, който помага за съсирването на кръвта и здравите кости и бъбреци, и стигайки до Витамин А. Коктейлът от полезни вещества и елементи в пикантните чушлета се допълва от калий, който намалява риска от сърдечни заболявания, и мед, важен за силните кости и здравите неврони. Освен това лютите чушки и предпазват от различни хронични заболявания. 6 признака, че страдате от липса на Витамин C Лютото изгаря мазнини и ускорява метаболизма и така намалява теглото. Но то ни помага и да не злоупотребяваме със солта, което влияе добре на сърцето и кръвоносните съдове, установява друго проучване. Оказва се, че центровете на соления и лют вкус в мозъка се намират един до друг и отчасти се преплитат. Ето защо активирането на центъра, отговарящ за лютия вкус, усилва работата на клетките, отговарящи за разпознаването на солта. Така храната изглежда по-солена, отколкото е в действителност.

text

На пазара на логистични площи доминират проекти за собствено ползване или по поръчка – Пари и пазари

Интересът на инвеститорите  - и български, и чуждестранни - към покупка или наемане на индустриални имоти у нас остава зареден с енергия, поне в някои от сегментите на...

източник : Банкеръ

ЕС хвана в крачка Amazon, заплашва я с милиардна глоба

Гигантът в електронната търговия Amazon Inc. е нарушил незаконно конкуренцията на онлайн пазарите на дребно в Европейския съюз, обяви еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестагер. Европейската комисия изпрати до компанията изложение на възраженията относно използването на "чувствителни" данни на продавачи от трети страни и откри второ разследване на нейните бизнес практики в областта на електронната търговия, разкри Вестагер, потвърждавайки по този начин информация на Financial Times от по-рано през деня. В разследването са анализирани около 80 милиона транзакции и 100 милиона продуктови листи на пазарите на компанията в ЕС, показващи, че "в реално време систематично се подават в алгоритмите на Amazon "много подробни данни", според които компанията определя своите бизнес решения, особено по отношение на продажбите на продукти. Amazon трябва да отговори на обвиненията през следващите седмици, добави еврокомисарят по конкуренцията. Европейската комисия започна да проучва Amazon през 2018 г. и се фокусира върху двойствената роля на компанията като платформа за онлайн пазар и същевременно като търговец на дребно. В допълнение към продажбата на собствени продукти, американската компания позволява на търговци на дребно да продават техни стоки чрез нейния сайт. Миналата година повече от половината артикули, продадени в Amazon по целия свят, бяха от външни търговци (търговци от трети страни). Amazon е изправена пред възможна глоба в размер до 10% от годишните ѝ приходи в световен мащаб, което означава милиарди долари. Amazon има 11 млрд. долара печалба, ще плати 0 данъци Компанията на Джеф Безос обяви, че "не е съгласна" с решението на Европейската комисия да я обвини в злоупотреба с пазарната ѝ позиция. "Не сме съгласни с предварителните твърдения на Европейската комисия и ще продължим да полагаме всички усилия, за да гарантираме, че ЕК има точно разбиране на фактите", се казва в изявление на компанията. Световният гигант в електронна търговия настоя, че представлява по-малко от 1% от световните пазари на дребно. Според правилата на ЕС компанията може да отговори писмено на обвиненията и да представи своят позиция по делото в устно изслушване. Днешното решение на ЕК е поредното усилия на Брюксел да ограничи силата на големите технологични компании след поредица от антитръстови глоби в размер на милиарди долари, които бяха наложени на Google в предишните години.

text

Общо 1.178 млрд. евро за областите, засегнати от прехода към неутрална икономика – Управление и бизнес

Към момента е възложено изготвянето на три плана за българските области, в които основната промишленост е добив на въглища и производството на електроенергия от тях. 

източник : Банкеръ

Започва ремонт на най-късата пътна връзка на Ямбол с Бургас и Южното Черноморие – Управление и бизнес

В ремонта на отсечката ще се инвестират 13.4 млн. лв. от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Очаква се ремонтните дейности да завършат до края на май 2021...

източник : Банкеръ

От Сдружението на заведенията ще настояват за мораториум върху кредитите – Общество и политика

Браншовите организации ще поискат и отпадането на лихвите за декларираните данъци и осигуровки, както и да има възможност да бъдат разсрочени.

източник : Банкеръ

Ваксината за COVID-19 предизвика бум на борсите

Знаете ли какво наистина може да разтърси световните борси по време на пандемия? Новината за ваксина. Обявеният пробив в надпреварата за откриване на ваксина срещу COVID-19 предизвика истински ураган на капиталовите пазари. Активи за близо 2 трлн. долара смениха притежателите си в един от най-натоварените дни от избухването на коронавирусната пандемия, предава Reuters. Търговците се втурнаха към по-рискови инвестиции на пазарите на акции, валути и облигации, след като фармацевтичният гигант Pfizer обяви успешни резултати от изпитанието на своята ваксина, като се отдръпнаха от по-сигурните активи, използвани като убежища в кризата (технологичните акции, японски йени и най-високо оценени облигации). "Обемите също нарастват, тъй като програмите и кошниците работят, за да коригират на портфейлните баланси или да отговорят на изискванията за маржове", казва Марк Тейлър, трейдър по продажбите в Mirabaud Securities, подчертавайки скока в обемите при авиокомпаниите и банковия сектор. В САЩ сделки на стойност близо 500 млрд. долара преминаха през фондовите пазари в понеделник, един от най-натоварените дни от март, когато пандемията от коронавирус разтърси финансовите пазари. В Европа се търгуваха активи за 120 млрд. долара, по данни на Refinitiv. На американските борси компаниите, които са по-чувствителни към икономическите цикли, постигнаха най-доброто си еднодневно представяне в историята спрямо техните конкуренти, насочени към растежа. Подобна тенденция се забеляза на пазарите на облигации и валути, където търгуваните обеми съвпаднаха с паническата търговия, наблюдавана по време на дълбините на пазарния хаос през март. Те бяха двойно по-големи от тези през април, когато пандемията яростно потопи борсите. Общият оборот при сделките на валутните пазари достигна 627 млрд. долара в понеделник. Средният дневен оборот във валутната търговия е 707 млрд. долара през март и едва 380 млрд. долара през април. Оборотът на пазара на облигации също скочи. Близо 170 000 фючърсни договори за германски облигации са сменили собствениците си – 1,5 пъти над средното за тази година, по данни на Refinitiv. Общият оборот в търговията с германски държавни облигации в понеделник е близо 9 млрд. евро – повече от средния от началото на октомври, според данни на основната търговска платформа Marketaxess.

text

Ваксината за COVID-19 предизвика бум на борсите

Знаете ли какво наистина може да разтърси световните борси по време на пандемия? Новината за ваксина. Обявеният пробив в надпреварата за откриване на ваксина срещу COVID-19 предизвика истински ураган на капиталовите пазари. Активи за близо 2 трлн. долара смениха притежателите си в един от най-натоварените дни от избухването на коронавирусната пандемия, предава Reuters. Търговците се втурнаха към по-рискови инвестиции на пазарите на акции, валути и облигации, след като фармацевтичният гигант Pfizer обяви успешни резултати от изпитанието на своята ваксина, като се отдръпнаха от по-сигурните активи, използвани като убежища в кризата (технологичните акции, японски йени и най-високо оценени облигации). "Обемите също нарастват, тъй като програмите и кошниците работят, за да коригират на портфейлните баланси или да отговорят на изискванията за маржове", казва Марк Тейлър, трейдър по продажбите в Mirabaud Securities, подчертавайки скока в обемите при авиокомпаниите и банковия сектор. В САЩ сделки на стойност близо 500 млрд. долара преминаха през фондовите пазари в понеделник, един от най-натоварените дни от март, когато пандемията от коронавирус разтърси финансовите пазари. В Европа се търгуваха активи за 120 млрд. долара, по данни на Refinitiv. На американските борси компаниите, които са по-чувствителни към икономическите цикли, постигнаха най-доброто си еднодневно представяне в историята спрямо техните конкуренти, насочени към растежа. Подобна тенденция се забеляза на пазарите на облигации и валути, където търгуваните обеми съвпаднаха с паническата търговия, наблюдавана по време на дълбините на пазарния хаос през март. Те бяха двойно по-големи от тези през април, когато пандемията яростно потопи борсите. Общият оборот при сделките на валутните пазари достигна 627 млрд. долара в понеделник. Средният дневен оборот във валутната търговия е 707 млрд. долара през март и едва 380 млрд. долара през април. Оборотът на пазара на облигации също скочи. Близо 170 000 фючърсни договори за германски облигации са сменили собствениците си – 1,5 пъти над средното за тази година, по данни на Refinitiv. Общият оборот в търговията с германски държавни облигации в понеделник е близо 9 млрд. евро – повече от средния от началото на октомври, според данни на основната търговска платформа Marketaxess.

text

Част от мерките противоречат на законодателството, смята адв. Мария Петрова – Общество и политика

Тя подчерта, че държавата е длъжна да предприеме всички мерки, така че да организира в системата на здравеопазването да има достатъчно лекари и сестри, а не кухи...

източник : Банкеръ

Румен Петков: Престъпно некадърие и управленска нищета спрямо коронакризата – Общество и политика

Той подчерта, че няма документация и за причината за смъртта на пациентите, за които се съобщава, че са починали в следствие на коронавируса.

източник : Банкеръ

Правителството ще приеме мерки във връзка с изпълнението на Бюджет 2020 – Управление и бизнес

Министърът на финансите внася доклад относно касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за деветмесечието...

източник : Банкеръ