Зимните курорти ще разчитат на туристи от Турция

През предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Това заяви министърът на туризма Марияна Николова, която е в Истанбул и участва в среща с представители на турски бизнес и туристически асоциации. Българите спасяват турския туризъм Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение за България и нашето искрено желание е да привлечем вниманието на потенциални партньори и инвеститори в туризма от турска страна. Вярвам, че България може да предложи отлични условия за правене на бизнес, да предостави необходимите насърчителни стимули и да осигури конкурентна реализация на турския бранш, каза още Николова, цитирана от правителствения пресцентър. Кризата от разразилата се пандемия оказва своя ефект, като броят на туристите от Турция е спаднал с почти 50% по последни данни за 2020 г. Потенциалът за развитие обаче е висок и трябва да работим заедно за възобновяване на пътуванията между двете страни, поясни тя. Николова благодари за икономическия принос, тъй като благодарение на доброто партньорство стокооборотът между двете страни възлиза на почти 5 млрд. щатски долара. И допълни, че българското правителство подкрепя всяка бизнес инициатива и проект, които носят добавена стойност, разкриват работни места, увеличават стопанската активност. Ние сме две съседни и приятелски страни с интензивни и успешни контакти в сферата на бизнеса, бе категорична е Николова. Али Билир, заместник-председател на Асоциация на туристическите агенции постави акцент върху важността на връзките между двете държави и увеличаване на туристообмена. Той обясни, че организацията е заинтересована от увеличаване на броя на турските туристи, които посещават България. Според участниците в срещата очакванията са зимен сезон 2020/2021 да бъде реализиран и успешен до колкото позволява ситуацията. От Съвета за външнотърговски отношения към Министерство на търговията информираха, че турският бизнес има интерес към инвестиции в хотелиерския бранш в България, както и за предлагане на съвместни туристически пакетни програми. Забранени са екскурзиите в България, но не и в чужбина Представителите на Асоциация на турските туристически инвеститори отново откроиха желанието за вложения в България и посочиха, че Българо-турския форум, който ще се проведе онлайн на 17 ноември тази година ще подпомогне този процес. От Съюза на турските хотелиери отбелязаха отличните си отношения с българските си партньори и необходимостта от развитие на транспортната инфраструктура и за увеличаване на туристопотока между двете страни.

text

Възрастните хора ще пазаруват в нов час в магазини и аптеки

Зелените коридори за пазаруване в супермаркетите се преместват следобед. Вместо от 8:00 до 10:00 сутринта, възрастните клиенти ще могат да си купуват нужното от 13:30 до 16:30. По-младите нямат право да влизат в магазините в този отрязък от време. Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването, която влиза в сила от събота, 14 ноември. В аптеките ще има два "зелени коридора" – сутрин между 8:00 и 10:00 и следобед между 13:30 и 16:30. В тях ще се допускат само хора на и над 65-годишна възраст. София наложи нови ограничения на най-младите и най-старите Часът е най-приемлив както за магазините, така и за възрастните хора, много от които ходят на работа, обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Хората на и над 65 години могат да ходят и през другото време в магазините, ако имат такава необходимост, подчерта министърът. Властите са работили повече от седмица по избирането на най-подходящия период за "зелени коридори", проведени са много разговори с търговските вериги и е постигнато това решение. Възрастните хора стриктно спазват зелените коридори, увери Ангелов. Първоначалната заповед на здравния министър за "зелени коридори" създаде сериозни проблеми, защото на практика ограничи достъпа на по-възрастните до магазините само между 8:00 и 10:00 сутринта. Те не бяха допускани да пазаруват през останалата част на деня. Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в сила. В социалните мрежи заваляха свидетелски разкази за подобни случки, придружени с остри критики към властта. Репортажите за това обиколиха всички медии. Намеси се и омбудсманът Диана Ковачева и публично призова здравния министър да промени заповедта, тъй като тя дискриминира най-възрастните българи, а пазаруването в ранните сутрешни часове може да доведе до инциденти в студеното и хлъзгаво време. Ковачева изтъкна като притеснителен факта, че при неспазване на заповедта възрастните хора ще бъдат глобявани, ако пазаруват в часове, различни от предвидените.

text

В аптеките има антибиотици, не се презапасявайте, призова отново Костадин Ангелов – Общество и политика

Към момента не се наблюдава риск от недостиг на лекарства в България, увери и Българската генерична фармацевтична асоциация БГФармА.

източник : Банкеръ