Министрите ще приемат годишен доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2020 г. – Управление и бизнес

Правителството ще обсъди проект на Закон за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, внесен от министъра на правосъдието.

източник : Банкеръ

Майчинството няма да се вдига и през 2021 г.

За трета поредна година паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и догодина остава 380 лв. Това решиха депутатите след като приеха на второ четене Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година. Предложението беше гласувано с 83 гласа "за", 54 "против" и 10 "въздържал се". Парите за майчинство да се увеличат до 650 лв. предложиха от БСП и "Воля", като така се изравнят с минималната работна заплата. Идеята им обаче не срещна подкрепата на управляващото мнозинство. Парламентът отхвърли и предложението на ДПС за увеличение на майчинските с 40 лв., т.е. обезщетението да стане 420 лв. Опозицията отдавна предлага повишаване на парите за майчинство като мярка срещу демографската криза. Социалистите обвиниха управляващите, че обричат майките на бедност. Аргументите бяха, че пари има, но управляващите не искат да ги дадат на майките. 650 лева гарантират поне минимален стандарт на живот за децата, изтъкна депутатът от БСП Румяна Сидерова. Освен че не са пипани от 3 години, парите за майчинство са само с 11 лв. над линията на бедност у нас, която от тази есен е 369 лв. Опозицията посочи и друг проблем – липсата на достатъчно ясли и детски градини в София. 9406 деца са получили съобщение, че не са класирани за детска градина в столицата, посочи Сидерова. Бюджетът на ДОО възлиза на почти 15 млрд. лв., по-голямата част от които са предназначени за пенсии. Минималната пенсия се увеличава до 300 лв., а максималната става 1440 лв. Пенсионерите ще продължат да получават по 50 лв. към пенсиите си до март включително. Не се прие предложението на БСП възрастните да получат по 100 лв. допълнително и то до края на годината. Минималният осигурителен доход се вдига до 650 лв. (колкото ще бъде и минималната работна заплата), а максималният осигурителен праг остава 3000 лв. Минималното обезщетение за безработица за 2021 г. ще бъде 12 лв. на ден, а максималното – 74.29 лв. Депутатите решиха платеният отпуск през 2021 г. да се признава за трудов стаж., а за осигурителен ще се зачита времето на неплатен отпуск до 60 дни. Досега за осигурителен стаж се зачиташе времето до 30 работни дни неплатен отпуск през една календарна година.

text

Андрей Слабаков: Пет години затвор за журналисти, разпространяващи дезинформация

Андрей Слабаков: Пет години затвор за журналисти, разпространяващи дезинформация

Разпространяващи дезинформация журналисти са основният проблем, а не свободата на словото. Такова мнение изказа българският евродепутат Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), съобщават от пресцентъра на партията.

"Той участва в разговор с български журналисти преди пленарната сесия на Европарламента идната седмица. Основен проблем не е свободата на словото, а дезинформацията и фалшивите новини, най-вече в интернет пространството. Навсякъде се напълни със странни информационни сайтове. Интервюта не съм давал от май. За последните няколко месеца прочетох десетки мои интервюта, уж дадени от мен. Както и твърдения, които някои от информационните сайтове се опитват да подписват от мое име", казва Слабаков.

По думите му отдавна е време да има наказателна отговорност.

"Не журналистите да бъдат освободени от тази отговорност. А тези, които са – хайде, да ги наречем непочтени, в най-добрия случай, да получат своето справедливо наказание. Според мен то е ефективни присъди. И минимумът е пет години. Защото се заблуждава цялото общество. И това води до абсолютна паника и ужас, постоянно се появяват странни твърдения, ако говорим специално за COVID-19", аргументира се Слабаков.

"Смятам, че хората, които си позволяват да тиражират фалшиви новини, трябва да бъдат причислени към тероризма", категоричен е той. Слабаков е убеден, че всеки трябва да носи отговорност. Според него не е възможно да е така, когато някой каже нещо по телевизията, а да не носи отговорност, когато го напише в интернет.

Андрей Слабаков окачестви като абсурдно съдържащото се в доклада за медиите предложение на Елена Йончева за европейско законодателство, гарантиращо защита на журналисти от съдебни дела.