Румъния все още произвежда най-много слънчоглед в ЕС

Румъния остава най-големият производител на слънчоглед в Европейския съюз, въпреки намалението от 42% на добива през последната година. Тя е произвела общо 2,07 млн. тона слънчоглед през изминалата 2020 г., съобщи статистическата служба на страната. Олиото поскъпна драстично Румъния е и вторият най-голям производител на царевица в ЕС след Франция и първенец по площи, засети със зърнената култура. Производството на царевица също спада осезаемо до 10,8 млн. тона през 2020 г. спрямо 17,4 млн. тона година по-рано. Същото е и при пшеницата – миналата година Румъния е събрала 6,41 млн. тона пшеница, в сравнение с 10,2 млн. тона, събрани през 2019 г. Страната е произвела 18,9 млн. тона зърнени култури, което е с 38% по-малко спрямо предходната година. Това се дължи на продължителната суша и липсата на напояване. Производството на бобови бобови растения е спаднало с 48% на годишна база до 122 000 тона, докато реколтата от маслодайни растения възлиза на 3,11 млн. тона, което е с 35% надолу. Зеленчуковата продукция също намалява с 0,4% на годишна база до 3,51 млн. тона. Изненадващо картофите са единствената земеделска суровина, чийто добив се повишава през изминалата година. Румъния е събрала 2,68 млн. тона картофи през миналата година при 2,62 млн. тона през 2019 г. Производството на грозде е спаднало с 4,1% годишно до 938 000 тона, докато цялото производство на плодове е нараснало с 27% през годината до 837 000 тона.

text

Тютюнев гигант инвестира 60 млн. евро в завода си в Румъния

Една от най-големите тютюневи компании – Japan Tobacco International ще инвестира 60 млн. евро в увеличаване на производствения капацитет на фабриката си в Румъния, предава SeeNews. Инвестиционният план за следващите 3 години предвижда продукцията в цигарената фабрика да се увеличи и тя да играе ключова роля в доставките на тютюневия гигант за пазарите в ЕС. "JTI Manufacturing ще бъде снабдено с най-модерно оборудване по отношение на технологията и производствените стандарти", казва ръководителят на фабриката на JTI в Румъния Джейми Дънлоп. Предприятието, разположено в северната част на Букурещ, е сред най-успешните в страната. В момента в него работят около 500 души от общо над 1200 служители на Japan Tobacco в Румъния. Двете румънски дружества на Japan Tobacco (производство и търговия) са платили над 4,77 млрд. леи (970 млн. евро) акцизи, ДДС и други данъци, мита и вноски към румънската държава през 2020 г., което е увеличение с 12% на годишна база. Румъния е третият по големина европейски производител на цигари след Германия и Полша. В момента около 70% от продукцията на JTI Manufacturing Румъния се изнася за около 50 страни. Според официалната статистика през 2020 г. износът възлиза на над 1,3 млрд. евро. JTI започва своята дейност в Румъния през 1993 г. под името R.J. Reynolds и е една от първите мултинационални компании, които инвестират на местно ниво. До момента компанията е вложила над 250 млн. евро в балканската страна.

text

Близо 100 немски фирми променят облика на Пловдив и региона  – Управление и бизнес

Градът се е превърнал в индустриален лидер в Югоизточна Европа с "Тракия икономическа зона", с нейните индустриални паркове, в които са привлечени над 2 млрд. евро...

източник : Банкеръ

Улесниха пътуванията до Египет, Тунис и Мароко

България облекчи правилата за сънародниците ни, които се връщат от Африка. Нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов определя правилата за влизането в страната от 1 април 2021 г. С нея отпада задължителната карантина при пътуванията на българите до Египет, Тунис, Мароко и още няколко африкански страни, в които няма сериозно разпространение на COVID-19, предава TravelNews. При пристигане в България, хората ще трябва да си правят PCR тест до 24 часа и при отрицателен резултат, ще бъдат освобождавани от карантина. Може да влизат и директно с негативен тест от съответните държави, направен до 72 часа преди пристигането в България. Остава 10-дневната карантина за пътувалите до остров Занзибар (Танзания) и Кения. Българи окупираха Малдивите и Занзибар по празниците Преди няколко дни правителството на Египет изпрати протестна нота до България за наложената 10-дневна карантина за връщащите се от страната туристи. В Египет действат сериозни противоепидемични мерки и е контролирано струпването на туристи на едно място. Прецизиран е капацитетът на гостите в хотелите и ресторантите, числеността на групите при транспортиране им по време на екскурзии, посещения на обекти и трансфери, пише в нотата. Натоварването на болничната система в Египет е слабо. Показатели, с които България за съжаление не може да се похвали в момента. В Кайро се намира един от най-големите центрове на Световната здравна организация. За отпадането на карантината от Египет, Тунис и Мароко настояваха и туроператорите, които са планирали 45 полета само до Египет през април и май. Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" изпрати официално писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, до главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, в което настоя за отмяна на карантината, тъй като страните от Северна Африка са по-нискорискови от България и част от европейските държави. Туроператорите и местните хотели уверяват, че са планирали достатъчно превантивни мерки за контрол с изискването за входно и изходно PCR тестване. Освен това вече има значителен брой ваксинирани българи, които искат да пътуват, изтъкнаха от бранша.

text