Спад на акциите на Tesla след фатална катастрофа с електромобил на компанията

Акциите на Tesla Inc. поевтиняха с около 5% на Уолстрийт след новината за фатална катастрофа през уикенда с електромобил на компанията, предаде БНР. В събота загинаха двама човека, след като автомобил на Tesla с автономно управление се удари в дърво северно от Хюстън, Тексас. Единият от мъжете е бил на предната пътническа седалка, а другият е бил на задната седалка на Tesla, която е пътувала с висока скорост, преди да се удари в дърво около 23:25 ч. местно време, съобщава Wall Street Journal. Поти сигурно е, че никой не е карал автомобила, като той най-вероятно е бил на автономно управление. Днешният спад на акциите на Tesla идва след тяхното нарастване с 9,3% през миналата седмица и с цели 19,6% през последните три седмици.  Поевтиняването на акциите на Tesla се свързва и с драматичното поевтиняване на водещата криптовалута биткойн в неделя. Мъск: Tesla вече приема плащания в Bitcoin От известно време насам акциите на Tesla са зависими от ценовите движение на основната криптовалута, след като по-рано през годината американският производител на електрически автомобили обяви, че е закупил биткойни на стойност 1,5 милиарда долара, а към края на март заяви, че вече дава възможност на клиентите да купуват нейни електромобили, използвайки биткойн като начин на плащане.

text

Германските градове са най-тежко ударени от пандемията

В икономически план градовете в Германия са най-силно засегнати от коронавирусната криза. Там безработицата нарасна по-значително и бизнес ситуацията на компаниите се влоши повече, отколкото в другите региони на страната. Увеличаването на съкратеното работно време най-силно засегна тежката индустрия на германския югозапад. Това са важните заключения от проучване, проведено от Икономически институт Ifo. "Социалното потребление играе по-голяма роля в градовете и ефектите от пандемията нанесоха особено тежък удар в тях. И тъй като градовете са дом на по-малко промишленост, те също така се възползваха по-малко от възстановяването на производствения сектор през втората половина на 2020 г.", обяснява Андреас Пейхл, директор на Центъра за макроикономика и проучвания на института Ifo. При проведеното проучване са били изследвани 4 клъстера региони, всеки със сходни демографски, структурни и свързани с коронавирусната инфекция характеристики. Въздействието на пандемията е най-очевидно при развитието на равнището на безработица, като между януари и август 2020 г. то се е увеличило с близо 1,5 процентни пункта в градския клъстер. За останалите клъстери това увеличение беше умерено - от 0,3 до 0,8 процентни пункта. Тази тенденция задълбочава регионалните различия, тъй като абсолютният процент на безработица е най-висок отново в градовете - 8,2% през август 2020 г. (за Северна Германия - 5,9%, за Югозападна Германия - 4,3% и за Източна Германия - 6,6%). Що се отнася до бизнес ситуацията, компаниите в проучваните градски клъстери също са отчели по-голям спад от около 5 до 10 процентни пункта, който е започнал през пролетта на 2020 г. Поразително е също така, че от есента на 2020 г. бизнес състоянието на компаниите в източногерманския клъстер (особено в Саксония и Тюрингия) е отслабнало по-рязко, отколкото в другите региони. Учените от института Ifo подозират, че това развитие е свързано с много високите нива на инфекция при втората коронавирусна вълна. По отношение на съкратеното работно време икономически силният клъстер в Югозападна Германия има най-голям среден дял: около 15% от служителите, подлежащи на осигурителни вноски. Това вероятно е свързано с голямото значение на индустриалните компании в този клъстер, които според проучването използват по-широко държавния подпомагащ инструмент за съкратено работно време. "Трудно е да се каже дали тези ефекти ще продължат по-дълго. Градовете могат да се възползват повече от средното от наваксващите ефекти след кризата. От друга страна, възможно е цифровизацията и работата от дома да са от полза за селските райони в дългосрочен план", посочва Андреас Пейхл.

text

Илън Мъск връща американците на Луната

SpaceX спечели договор за 2.89 млрд. долара от НАСА за изграждането на космически кораб, които да приземи хора на Луната за първи път от пет десетилетия насам. Ангажиментът е сериозен вот на доверие към космическата компания на милиардера Илън Мъск, тъй като НАСА възлага голяма част от отговорността за своята ключова програма Artemis, върху плещите на SpaceX. Обявлението е сериозен удар за Blue Origin, космическата компания на Джеф Безос, която също работи по совалка, която да позволи изпращането на хора на Луната. Blue Origin участва в конкурса за договора на НАСА съвместно с гиганти като Northrop Grumman и Lockheed Martin, но в крайна сметка договорът отиде при SpaceX, предава CNN. Съоръжението, по което SpaceX работи от няколко години, се нарича Starship, като то е част от личните цели на Мъск да приземи хора на Марс. Тестови полети на прототипи на Starship приключиха с експлозии, но компанията бързо изгражда нови совалки за поредните опити. Лиза Уотсън-Морган, мениджър на програмата в НАСА, коментира, че космическата агенция ще следи разработката на SpaceX, за да се увери, че системата ще бъде безопасна за астронавтите. Прототип на Starship кацна, но после се запали и избухна Boeing работи по друг ключов елемент от програмата Artemis – специална ракета (SLS), която трябва да изстреля екипажа на капсулата Orion до Луната. Това ще бъде ракетата, която ще закара астронавтите до орбитата на Луната, след което екипажът ще се прекачи към космическата станция Gateway, като оттам совалката Starship ще ги приземи на лунната повърхност, става ясно от думите на Уотсън-Морган. Представители на космическата общност критикуваха НАСА, че заложи на Boeing за ракетата, смятайки, че Starship на SpaceX на теория може да реализира цялата мисия. Програмата SLS струва милиарди и изостава с години от заложените крайни срокове. НАСА посочва, че SpaceX ще трябва да проведат демонстрация без астронавти на борда, за да докажат, че Starship ще може да кацне успешно на Луната. Космическата агенция призна, че цената е била основен фактор във вземането на решение.

text

Amazon става най-големият инвеститор и купувач на чиста енергия в Европа

Технологичната компания Amazon обяви в понеделник, че стартира нови 9 проекта за възобновяеми енергийни източници в САЩ, Канада, Испания, Швеция и Обединеното кралство, превръщайки се по този начин в най-големия корпоративен купувач на вятърна и слънчева чиста енергия в Европа. Сега световният лидер в онлайн търговията на дребно има 206 проекта за чиста енергия по целия свят, 71 от които са проекти за вятърна и слънчева енергия, а 135 са за слънчеви покриви на недвижимите имоти на компанията. Генерираните 8,5 GW осигуряват енергия за корпоративни офиси, съоръжения, хранителните магазини Whole Foods и на центровете за данни на Amazon Web Services. Умни камери в колите за доставка на Amazon ще хокат шофьорите при прегрешения "Amazon продължава да увеличава своите инвестиции във възобновяема енергия като част от усилията си да изпълни своето Климатично обещание, нашият ангажимент да бъдем с неутрални нулеви въглеродни емисии до 2040 година", посочи основателят на Amazon Джеф Безос, цитиран от БНР. Безос подкрепя Байдън за повишаване на корпоративния данък "Много части от нашия бизнес вече работят с възобновяема енергия, като очакваме да захранваме цялата компания Amazon с възобновяема енергия до 2025 г. - пет години преди първоначалната цел - 2030 г.", допълни той.

text