Лекарства по Здравна каса – само с електронни рецепти – Общество и политика

Лекарствата, които ще се изписват с т.нар. бяла рецепта и се заплащат пряко от пациента, ще могат да се издават и изпълняват и на хартиена, и на електронна рецепта.

източник : Банкеръ

Държавният дълг към края на април достига до 27.78 млрд. лева – Финансов дневник

В структурата на дълга по инструменти към 30 април основна част продължават да заемат облигациите, емитирани на международните капиталови пазари (МКП) с дял от 61%,...

източник : Банкеръ

От 1 юни – електронни рецепти за лекарствата, заплащани напълно или частично от НЗОК

От 1 юни предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, ще се извършва само с електронни предписания, предаде БГНЕС. НЗОК: От 1 юни електронните рецепти са задължителни МЗ е изготвило и изпратило за обнародване в Държавен вестник Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г., съгласно която лекарствени продукти, заплащани пряко от пациента (т.нар. бяла рецепта), ще могат да се издават и изпълняват и на хартиена, и на електронна рецепта.  По този начин ще се обезпечат възможностите за предписване на лекарствени продукти от съответните медицински специалисти, независимо дали същите притежават внедрен специализиран медицински софтуер, съобщиха от НЗОК. МС одобри издаването на електронни направления и рецепти Рецептурните книжки по чл.42 от НРД 2020-2022 и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант от 01.07.2021 г. Допуснатото забавяне в електронната трансформация на тези два документа се дължи на прехвърлянето на проекта през миналата година от бившето ръководство на МЗ към фирмата изпълнител „Информационно обслужване“ АД и забавяне в техните действия.

text