Добавката към пенсиите стана 120 лева, но само за 3 месеца

След повишаването на минималната пенсия на 370 лв. депутатите приеха на второ четене и предложението на ДПС за октомври, ноември и декември всеки пенсионер да получи по 120 лв. добавка към пенсията. Така минималната пенсия на практика става 490 лв. от 1 октомври. Със 122 гласа "за", 93 против и 3 "въздържал се" бе приета идеята за бонусите от 120 лв., но тя е на база пенсиите до сега - минимална 300 и максимална 1440 лв. Депутатите приеха да се повиши и максималната пенсия на 1500 лв. Отхвърлена бе идеята на ГЕРБ за 100 лв. бонус до края на годината, както и предложението им за отпадане на тавана на пенсиите. Предложението на ДПС за бонуса от 120 лв. беше прието доста изненадващо с подкрепата на ГЕРБ и БСП. То беше критикувано от останалите партии, които обвиниха трите формации в популизъм. Според някои депутати така приетите текстове в бюджета ще има средства за бонуси, но не и за увеличаването на пенсиите. "Как ще дадете сега по 100 лв. на пенсионерите, а от 1 януари ще си ги вземете?", попита Мика Зайкова от ИТН. Мартин Димитров от ДБ определи предложението като "елементарен популизъм". Видя се истинската коалиция и тя е ГЕРБ, ДПС и БСП, заявиха в кулоарите на НС Мария Капон от ИБГНИ и Мика Зайкова от ИТН. Според тях с така направеното предложение е бламирана работната група и бюджетна комисия, както и актуализацията на бюджета на ДОО. "Хората ще останат или без пенсии, или без добавки", коментираха те.  Предложенията за повишаване на пенсиите и добавка от 120 лв. си противоречат и няма как да бъдат заедно заложени в бюджета. За това предупреди и служебният финансов министър Асен Василев, който обясни, че тази идея ще трябва да ощети някое от другите пера, които са заложени в актуализацията на бюджета като COVID мерки за бизнеса например. Партиите преговарят за по-голямо увеличение на пенсиите "Давате ни три взаимноизключващи се инструкции. Те все още се вместват в 2-та млрд. лева, които ние като вълшебници намерихме. Само че трябва да ни кажете от кои други пера да ги извадим, за да осигурим допълнителните средства", обърна се към депутатите Василев. Народните представители отхвърлиха и предложението на БСП преизчисляването на пенсиите да бъде на база осигурителен доход за 2018 г.

text

Вече има държава, признала Bitcoin за официална валута

Салвадор стана първата държава в света, признала биткойна за официална валута. От днес в страната влезе в сила закон, според който тази криптовалута може да се използва като платежно средство наравно с американския долар. Bitcoin е в подем – скочи над 50 000 долара Късно снощи президентът на Салвадор Наиб Букеле написа в Туитър: „Утре сутринта за първи път в историята погледите на целия свят ще бъдат обърнати към Салвадор”. Няколко минути преди полунощ той добави, че съвсем скоро страната му ще влезе в историята. По думите на държавния глава, засега Салвадор е закупил 400 биткойна на два транша. Според сегашния пазарен курс това са около 21 милиона долара. Използването на тази цифрова валута ще бъде възможно с помощта на официалния криптовалутен портфейл – приложението Chivo. Правителството очаква, че скоро след въвеждането на цифровата валута много жители ще получат за първи път достъп до банкови сметки. Управляващите разчитат да спестят 400 млн. долара годишно от такси от парични преводи, изпращани от гражданите им от чужбина, главно от САЩ. Тези средства осигуряват 22% от БВП на малката държава. Български курорт приема плащания с bitcoin Парламентът на Салвадор одобри въвеждането на криптовалутата през юни, като с нея ще може да се плаща за закупуването на стоки и услуги. Жителите на страната се отнесоха твърде скептично към тази стъпка, а при направеното допитване повече от две трети от населението се обяви за запазването на американския долар като единствена валута, предаде БГНЕС, цитирайки DW.

text

Слънчев бряг опустя, затварят хотелите

Най-големият ни курорт Слънчев бряг сваля цените на нощувките в т. нар. "нисък сезон" на 30-40%, съобщи пред БГНЕС Пламен Копчев - председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Въпреки евтината почивка, която се предлага през септември, туристи няма. Много хотели в Слънчев бряг затварят до средата на септември "Имаме рязък спад на резервациите за септември след въвеждането на задължителния PCR тест за румънските туристи. За почивните дни около Съединението ще имаме български туристи, но след това резервациите рязко падат. След 15 септември започват да затварят хотелите, които отвориха този сезон. До 30 септември ще затворят всички. Това лято отвориха 50-60% от базите", коментира Копчев. Слънчев бряг е пустиня, работещите са повече от туристите В някои хотели в Слънчев бряг цените са паднали даже с 60%. "Ние сваляме с почти 60%. Ако до сега сме продавали на 100 лв. нощувката, сега 40 ако вземем, ще бъде добре, но пак виждате - няма хора. Ние свалихме цените и ще ги сваляме още. В момента предложенията ни са за средата на септември, и там вече падаме около 40 лв. В това са включени нощувка, плюс пълен ол инклузив", коментира хотелиерът Румен Мончев, чийто хотел е на първа линия. Хотели по Черноморието свалят цените наполовина Резкият спад на резервациите през септември се дължи и на тревожната тенденция със скока на заразените с Covid-19. По думите на хотелиерите хората се страхуват да пътуват. "Сега мерките просто ни принудиха да играем ва банк. При такова огромно струпване на хора не сме имали проблем цяло лято, защото имаме озонова защита, имаме море, имаме всичко, но упражняват се политиците върху нас, това е факт", коментира Мончев.  На юг от Бургас цените също падат драстично. В къмпинг "Градина" от 1 до 8 септември цените на бунгалата са намалени с 30%, а след празничните дни падат с още 10%. Есенно море на квартира може да се намери и за 10 лв. на вечер. От Бургаската регионална туристическа камара съобщиха, че ръстът на туристите по Южното Черноморие е бил 157% спрямо миналата година. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Оживен курорт или призрачен град: Какъв ще е Слънчев бряг това лято? Слънчев бряг отново е най-евтиният курорт, но ще има ли туристи? Българите не могат да спасят сезона по Черноморието

text

Окончателно: Минималната пенсия скача на 370 лева

Минималната пенсия се увеличава от 1 октомври на 370 лв. Това гласуваха окончателно депутатите на второ четене при приемане на бюджета за Държавното обществено осигуряване. "За" предложението на Деляна Пешева от "Има такъв народ", внесено между първо и второ четене на бюджета на ДОО, гласуваха 148 депутати, "против" - 1 и "въздържали се" - 21, с което то бе прието. ДПС и БСП подкрепиха и това искане, като и от двете партии в прав текст признаха, че няма да си позволят да не подкрепят увеличение на минималната пенсия. Така се повтори гласуването от бюджетната комисия, като само ГЕРБ се въздържа от подкрепа, а един техен депутат дори гласува против. ГЕРБ не посмя да застане директно срещу увеличението, но имаше такова предложение към законопроекта, което бе отхвърлено. Партиите в Народното събрание успяха да наложат волята си над служебното правителство и повишиха пенсиите с повече от предложеното от служебните министри, чиято идея беше пенсионерите да вземат минимално по 340 лева. Новата минимална пенсия пък най-после стигна прага на бедност. Спорове за пенсиите "Стана страхотна бъркотия. Вие искате да направите минималната пенсия на 490 лв. Какво ще правим с другите пенсии? Средната пенсия отива на кино", обобщи поведението на левицата Мика Зайкова. "И 370 лв. е на границата на бедност", отвърна ѝ Георги Гьоков, но направи уговорка в парламента да си помислят какво ще правят с пенсиите. Гьоков в прав текст призна, че левицата се пази да не излезе, че не подкрепя увеличение на минималната пенсия. "И 1000 лв. да поискате да стане, ние ще подкрепим", заяви кратко и ясно той.  "Поставяте ни в безизходица. Няма парламентарна група, която да не подкрепи увеличение на минималната пенсия", заяви и Хасан Адемов(ДПС). "Кажете си, че искате минималната пенсия да остане 300 лв.", призова го Зайкова от ИТН, от които идва предложението за увеличение. "Защо не помислихте, като гласувахте преди 40 минути за 120 лв. добавка", попита колегите си от ДПС и Георги Попов от ИТН. Адемов обаче продължи да заобикаля директното признание, че не искат увеличение на минималната пенсия. БСП и ДПС настояват вносителите на другите предложения да ги оттеглят, за да ги спасят от срама да не подкрепят увеличение. Това, разбира се, не стана. Да се махне таванът на пенсиите, искат от ГЕРБ Въпреки подкрепата, БСП не пропусна да разкритикува този подход. "Как изглежда една държава, в която 2/3 от пенсионерите получават минимална пенсия?! Така излиза, че не се зачита социалният принос", коментира Георги Гьоков. Вдигането на минималната пенсия крие голям риск От друга страна, той добави, че след 12 г. управление на ГЕРБ и никакви мерки за адекватност на пенсиите, сега се чудим какво да правим, за да осигурим достоен живот на възрастните хора, с което аргументира подкрепата на левицата.

text