Инфлация не е само ръст на цените, припомни политик

Инфлацията не е само увеличаване на цените, припомни бившият депутат от БСП Георги Кадиев във Facebook, разкривайки и други признаци на инфлацията. Политик: Инфлацията изяде актуализацията на пенсиите "Инфлация не е само ръст на цените. Инфлация е и когато за същите пари получаваш по-лоша услуга", посочва Кадиев. "Когато ти сменят кърпите в хотела през ден, защото са намалили чистачките. Когато в ресторанта чакаш два пъти повече, защото са намалили сервитьорите. Когато метрото върви по-нарядко, защото пестят ел.енергия. Когато в киното от 5 каси работи една.", продължава той. "Всичко това вече се случва, без да го виждаме в статистическите данни",  отбелязва политикът. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Експерт: Докато властите се наумуват, цените ще се налудуват Идва двуцифрен ръст на цените до края на годината Инфлацията изяжда помощите за пенсионерите, алармират синдикати

text

Икономиката расте по-бавно заради ваксинацията и политическата криза

България ще завърши годината с ръст на икономиката от 4.1%, предвиждат икономистите на УниКредит в последния си анализ за ЦИЕ, публикуван на сайта на банката. Експертите намаляват леко прогнозата си за годишното увеличение на БВП спрямо очакваните 4.4% три месеца по-рано поради три основни причини: ниския процент на ваксинирани на фона на доминиращия силно заразен делта вариант, политическата нестабилност и забавянето на Плана за възстановяване и развитие. През следващата, 2022 г., икономиката ще запази подобен темпа си на растеж и ще завърши с нива от 3.9%. Новите ограничителни мерки и евентуално удължен периода на действие на фискалната подкрепа за домакинствата и бизнеса, засегнати от пандемията, според анализа на УниКредит, ще засегнат негативно икономическото възстановяване. От друга страна, през ноември българите ще застанат за трети път пред урните само за година. Политическата нестабилност в страната и преходът към ново правителство отложиха изпълнението на някои инфраструктурни проекти, както и забавиха внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост, чиито очакван позитивен ефект върху икономиката тази година, няма да се материализира, се посочва още в анализа. Според анализа на УниКредит инфлацията в края на тази година ще е 4.5% под действие на няколко фактора, които действат едновременно. Тя обаче ще отшуми в края на следващата година, когато нивата и ще са наполовина – 2.1% в края на периода. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Експерт: Докато властите се наумуват, цените ще се налудуват

text

Превръща ли се Турция във фабриката на Европа?

Шведският мебелен гигант IKEA, полската компания за облекла LLP, германската фармацевтична фирма Boehringer Ingelheim и белгийската компания за производство на опаковки DW Reusables взеха решения в последните дни да инвестират в производство в Турция, съобщава вестник Hurriyet Daily News. С близостта си до столиците в Европа, Близкия изток и Северна Африка, Турция е сериозна алтернатива на производствените центрове в Азия и специално в Китай. Със стратегическото си географско положение тя се явява силна алтернатива на съсредоточената на едно място и базирана в Азия производствена мрежа от ерата преди COVID-19, отбеляза в началото на месеца турският вицепрезидент Фуат Октай. Полската компания за облекла LLP съобщи тази седмица, че е започнала проучвания за пренасочване на част от производството си от Азия към Турция. Нейни представители са влезли в контакт с водещи компании в турската индустрия за производство на облекла. Германската фармацевтична компания Boehringer Ingelheim е сключила договор с турската фармацевтична фирма "Абди Ибрахим" за разполагане на производство на лекарства в Турция. Фармацевтичният гигант планира да извършва клинични изследвания и да произвежда в Турция лекарства за лечение на диабет, болести на централната нервна система и сърдечно-съдови заболявания. Първоначалната инвестиция на Boehringer Ingelheim ще бъде в размер на 150 млн. турски лири (близо 17 млн. долара) и постепенно ще нарасне до 1 милиард лири (112,4 млн. долара). Белгийската компания за производство на опаковки DW Reusables взе решение да купи турските компании Етап Енжексийон и Етап Доган, които произвеждат сандъци, кутии, палети и контейнери. Белгийската компания ще изнася повечето от тези продукти. Шведската компания за мебели IKEA също планира да премести още по-голяма част от производството си в Турция, за да намали проблемите с глобалните вериги за доставки и нарасналите разходи за доставки, посочи на 6 октомври главният финансов директор на компанията за Турция Керим Нисел. Заради проблемите с доставките, с които се сблъскахме по време на пандемията, ние се опитваме да засилим производството в Турция, каза Низел пред Reuters. Всички ние видяхме в пандемията, че диверсификацията е толкова важна, отбеляза той. Пандемията промени завинаги световната търговия Очаква се компанията да произвежда и след това да изнася от Турция стоки като фотьойли, библиотеки, гардероби и кухненски шкафове, които сега се доставят на огромни разстояния от Източна Азия до пазари в Близкия изток или Европа. IKEA има 7 магазина в Турция и вече изнася 3 пъти повече, отколкото внася в страната. Сега компанията произвежда в южната ни съседка стоки от текстил, стъкло, керамика и метал, които се изнасят по цял свят.

text

На служебното правителство се струпаха всички затлачени проблеми – Управление и бизнес

Планът за възстановяване и устойчивост съдържа като условие съдебна реформа с ясни гаранции, но как ще стане тази реформа, без парламент, попита президентът.

източник : Банкеръ

България се отказва от въглищните централи през 2038 или 2040 г. – Управление и бизнес

Премиерът не казва в детайли българските позиции по разговорите за зелената сделка, за да не си "свали картите предварително" преди предстоящите разговори в ЕК.

източник : Банкеръ