Борисов: Съгласен съм с Христо Иванов, трябва да има правителство

Лидерът на ГЕРБ призова за нов обществен договор – лидерите на партиите да поемат ангажимент, че ръководствата им и министрите им няма да извършват незаконни действия

Съгласен съм с Христо Иванов, че трябва да има правителство. Нека се обяви кабинет с премиер Христо Иванов, да ни покани на разговори и да каже условията за всичко, което говори, как може да се случи. Това заяви в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов, който коментира пред младежката организация предстоящия трети мандат за съставяне на кабинет. Той призова за нов обществен договор – лидерите на партиите да поемат ангажимент, че ръководствата им и министрите им няма да извършват незаконни действия и такава правосъдна реформа да има, че да не се налага политическата система да се занимава с това.

Съпредседателят на „Демократична България“(ДБ) Христо Иванов коментира по-рано днес по БНР, че трябва да се направи сериозен опит да се реализира третият мандат за съставяне на кабинет, като това според него зависи от способността на „Продължаваме промяната“ (ПП) и ГЕРБ да се договарят, макар и с посредничество, за мини преход в страната.

На брифинга Бойко Борисов заяви още, че поздравява Корнелия Нинова за идеята да се поканят лидерите на партиите на разговори. „Не е сериозен начинът, по който пробвахме да водим разговори през посредници и неутрални лица. Важните решения се взимат на лидерско ниво. Да, аз ще дойда и ще питам какво искат – избори, правителство на компромиса?“, добави той.

Христо Иванов казва, че трябва да се изградят ефективни и независими правосъдни и правоохранителни институции, на които може да се има доверие да решават тези въпроси, а не политическата система да се занимава с това, отбеляза Бойко Борисов. „Обръщам се към него, аз гледах как докладът за „Джемкорп“ беше подкрепен от 190 депутати, а ДБ се въздържаха. Ивайло Мирчев каза, че в него има притеснителни неща. Този доклад показва морала на тези хора. Как ПП избра приятелската фирма „Джемкорп“ и даде цялата енергетика на България. Само заради това, че те се сринаха, енергетиката не беше дадена на олигарсите”, коментира Борисов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]