Протест в Пловдив срещу предаването на Панаира на Георги Гергов

Снимка Манол Пейков

Пловдивчани настояват решението да бъде променено и да се гласува “против” апортирането на варненските акции в дружеството “Пълдин Туринвест”

Пловдивчани протестираха пред сградата на общинската администрация срещу решение на Общинския съвет водещо до придобиване от бизнесмена Георги Гергов на още дялове от Международен панаир – Пловдив. Протестът е с надслов “Последен шанс да спрем кражбата на Панаира” и настоява на насрочената за утре извънредна сесия на Общинския съвет решението да бъде променено и да се гласува “против” апортирането на варненските акции в дружеството “Пълдин Туринвест”.

Протестиращите държаха плакати с надписи “Панаирът е на всички”, “Няма да забравим предателите”, “350 декара? Отказваме да бъдат подарени”. Хората се опасяват, че ако бизнесменът поеме контрола над Панаира, теренът ще бъде застроен, а Панаирното градче унищожено. Ако и утре общинските съветници не се явят на работа, ще ги държим под морална отговорност за загубата на една от емблемите на града, заявиха протестиращите. Множеството тръгна на шествие по Главната улица в града до площад “Съединение”.

Извънредната сесия утре бе инициирана от съветници от различни политически сили, за да се гласува отново решението как да гласува представителят на община Пловдив на предстоящото Общо събрание на акционерите на дружеството “Пълдин Туринвест”, насрочено за същия ден. Това е втори опит, след като на 3 януари първата извънредна сесия по темата не успя да събере кворум. Основна точка в общото събрание е увеличаване на капитала на дружеството чрез апортирането в него на притежаваните от община Варна 29 на сто от Панаира. След прехвърлянето се очаква делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20 на сто. 

В края на ноември съветниците отказаха апорта, но въпреки това Георги Гергов се опита да го впише в Търговския регистър. Община Пловдив заведе дело в Окръжен съд – Пловдив, с което блокира вписването, а Апелативният съд потвърди спирането на регистърното производство. Последва предложение от бизнесмена да прехвърли  на община Пловдив два процента от акциите и шест дка от “Международен панаир – Пловдив” за изграждане на опера, ако администрацията одобри апорта на акциите на община Варна в “Пълдин Туринвест” АД. Така на сесията на 19 декември съветниците решиха да гласуват “за” всички точки на общото събрание. 

Дружеството от години е на загуба и общината не е получавала дивиденти, заяви общинският съветник Веселина Александрова. По думите ѝ вече са се водили разговори и е на път да се внесе предложение Панаирното градче да придобие статут на недвижимо културно наследство.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]