БСП иска законово регламентиране на химическите производства

 БСП обяви законодателна инициатива, с която да регламентира определено отстояние на химически заводи и производства от населени места. Повод е инвестиционно намерение за химическо производство на смоли в близост до две населени места в Розовата долина. 

В присъствието на кметовете на селата Горно Сахране и Долно Сахране депутати от левицата обявиха, че ще предложат законодателно да се разпише на какво разстояние от населени места могат да функционират химически заводи, след като е заявено инвестиционно намерение за разширяване на химическо производство в региона. 

“Такова нещо в момента няма и това се използва от определени инвеститори и компании, които злоупотребяват”, обяви социалистът Иван Ченчев.

Кметът на село Долно Сахране Христо Христов обясни, че се касае за инвестиционно намерение на съществуващ към момента завод за производство на ПДЧ да разшири дейността с производство на формалдехидни смоли.

“Това, което е заложено – промяната от 44 000 тона годишно – сега е променено на 88 000 тона годишно. Всеки, запознат с елементарна химия, може да разбере, че това е лепило, което е силно отровно и силно канцелогенно”, поясни той.

От “БСП за България” обещаха да изискат доклада по оценка на въздействие на околната среда, като са готови да организират и протести в защита на здравето на хората. 

Депутатът Иван Ченчев се закани, че БСП чрез своите депутати ще сезира европейските институции по казуса. 

„Сигнализираме за един тежък проблем – химическо производство в населено място в едно от най-хубавите места на нашата страна – Розовата долина.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев на пресконференция в Народното събрание, съвместно с загрижени хора от района.

Той обясни, че става дума за разширяване на опасно химическо производство, като до портите на завода минава жп линия от основното трасе София-Бургас. „Става въпрос за въздуха и водата на хората и то не само Долно и Горно Сахране, а в цяла Старозагорска област. А и на цяла България, тъй като има опасност за язовир „Копринка“, подчерта депутатът от левицата.

„Ще предприемем промени в законодателството за подобни химически заводи да има задължително отстояние от населени места, защото такова нещо в момента няма и с това се злоупотребява от определени инвеститори и компании“, категоричен бе Иван Ченчев и добави, че левицата ще сигнализира и европейските институции за този казус.

„Това инвестиционно намерение ще промени коренно функцията на завода. Старата функция за производство на ПДЧ ще остане, а новото инвестиционно намерение е за производство на формалдехид. Това е лепило, което е силно отровно и силно канцерогенно“, заяви кметът на Долно Сахране Христо Христов.

По неговите думи това разширение е на 250 м по въздушен път и жителите на селото са силно обезпокоени. „И не само моите жители, а и хора от Казанлък и Стара Загора, защото в близост има водохващане, което захранва питейната вода на Казанлък и на Долно Сахране“, допълни Христов.

Той обясни, че според намерението е заложено увеличаване на производството на формалдехид от 44 хиляди тона на 88 хиляди тона. „Това всичко ще бъде на площадката на съществуващия завод и опасенията ни са, че при една евентуална авария, ще бъдат засегнати живота и здравето на хората, а след това и околната среда с последствия десетки години напред“, алармира кметът.

„Има подробности, които за изпуснати в плана за инвестиционното предложение. Там не са упоменати водонабора на Долно Сахране и на Казанлък, които са в радиуса на постоянното замърсяване по въздух, което навлиза в почвата, а оттам – в подпочвените води“, добави загрижена жителка от инициативния комитет на живущите в района.

„Тук сме, за да защитим хората и да им покажем, че има кой да ги чуе. Искаме да защитим чистите вода, въздух и храна на хората. Това е нашата цел“, категоричен бе кметът на Горно Сахране Димитър Димитров.

Председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев обясни, че проблемът е в отменена наредба, която е изисквала 7 км отстояние от населени места за подобни предприятия.

„Ще изискаме от МОСВ Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, да ни се даде и протокола от общественото обсъждане, защото сме сигурни, че такова няма, и това е основание да се атакува концесията“, посочи Георгиев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]