От БСП сезират Конституционния съд за намерения за АЕЦ “Козлодуй”

От БСП се обявиха против станалото вече практика изземване на функциите на изпълнителната власт от Народното събрание. Те имаха предвид, че парламентът е подкрепил плановете на служебния кабинет за строеж на нови ядрени мощности в „Козлодуй“ и по-конкретно използването на китайска технология IP 1000, която все още не се прилага никъде по света.

„Не искаме България да се превръща в опитна и експериментална площадка на нови ядрени мощности“, подчерта депутатът от БСП – Борислав Гуцанов.

Ето защо от БСП ще сезират Конституционния съд, съвместно с колегите си от „Възраждане“ и към този акт призоваха и депутатите от „Продължаваме промяната“.

Гуцанов припомни, че още през 2013 г. от БСП са събрали над 780 000 подписа за референдума за ядрената енергетика в България и винаги са искали нейното развитие, заради което убедено защитават позицията, че АЕЦ „Белене“ разполага с цялото оборудване за първи и втори контур, за което България е вече е платила и й остават под 10 млрд. лева за завършване на проекта. Ето защо според БСП не е необходимо да се купува оборудване за 30 млрд., каквито са плановете на кабинета.

„Толкова ли е богата нашата държава и толкова ли време имаме пред себе си?“ – попита реторично Гуцанов.

От своя страна проф. Румен Гечев подчерта, че проектът за АЕЦ „Белене“ е важен не само за плевенския регион и за Северна България, а за цялата европейската енергийна система. По думите му проектът е доказан като икономически и екологично изгоден и от МААЕ (Международната агенция за атомна енергия), и от европейски аналитични центрове, и от Българската агенция за енергийна сигурност. Има всички необходими лицензи и разрешителни. Освен това в него вече са вложени над 3 млрд. лева.

Ето защо от БСП настояват той да бъде завършен, като подчертават, че неговото изграждане не изключва и новите реактори в Козлодуй.

По отношение на проекта в Козлодуй проф. Гечев бе категоричен, че фирмата „Уестингхаус“ не е американска, а е била първо подритната към британски собственици като празна кратуна, след което – през 2016 г. – е била препродадена на японската „Тошиба“, която след като установила, че става дума за губещ проект, който я завлича към дъното, се отървала от нея, като я препродала на двете канадски фирми – нейни собственици към настоящия момент.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]