Министър Пулев ще открие бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев ще открие в четвъртък (26 януари) бизнес и инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа в Истанбул. На събитието се очаква да присъстват над 60 водещи турски компании от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и туризъм.

Във форума участие ще вземат още министърът на туризма Илин Димитров и на здравеопазването Асен Меджидиев, кметове на български общини, представители на Индустриалните зони в страната ни и на българо-турската търговско-промишлена камара и турски инвеститори в България.

Целта на събитието е задълбочаване на отношенията с инвестиционната общност в Турция, както и да покаже добри примери на турски компании, които вече са инвестирали успешно у нас.

По време на официалната си визита в Турция на 27 януари (петък) министър Пулев ще проведе и двустранни срещи с потенциални турски инвеститори, както и с представители на най-големите индустриални зони в Южната ни съседка.

Организирани са и двустранни срещи, на които ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Турция в секторите автомобилостроене, здравеопазване, туризъм и балнеология.

Турция е най-големият търговски партньор на България сред страните извън Европейския съюз. В периода между януари и ноември миналата година стокообменът между двете страни е нараснал до 6.89 млрд. евро. Българският износ е с 32.5 процента по-висок, а вносът от южната ни съседка се е повишил с 55.4 процента.

През ноември миналата година най-голям брой пътувания на български граждани в чужбина са осъществени към Турция – 157 600. От тях 34 893 човека са пътували дотам за почивка и екскурзия, а 25 131 – със служебна цел (командировки, участие в конференции, конгреси и симпозиуми и др.). Останалите са били там с друга цел (образование, лечение и др.).

В същото време 142 000 туристи от южната ни съседка са гостували в България – това е бил най-големият брой чужденци предпочели страната ни като дестинация за почивка и екскурзия (29 072 от тях) или бизнес (23 577 от тях). Останалите са били там с друга цел (образование, лечение и др.).

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]