Нинова: Ще бъдем гарант за политика, която поставя човека в центъра

БСП внесе документите си за регистрация в ЦИК за участие в предстоящите парламентарни избори на 2 април

„Регистрирахме се със 7000 подписа, амбицирани да подобряваме значително резултата. Тръгваме със самочувствие, че имаме какво да кажем на хората, защото в най-трудните месеци – и в правителството, и след това в парламента, бяхме социалният стълб. Имаме какво да отчетем реално свършено за хората, да участваме в следващо управление, за да бъдем също гарант в тежката криза за лява политика и за политика, която поставя човека в центъра.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при регистрацията на партията в ЦИК за предстоящите парламентарни избори на 2-ри април.

Нинова коментира и днешното заседание на Националния съвет на левицата: „Т.нар. „вътрешна опозиция“ се опита да опорочи този процес. Включително и днес Кирил Добрев заяви вътре в заседанието, че ще направи всичко възможно да блокира  в съда регистрацията на партията за изборите. Както виждате, това няма как да стане. Вече сме регистрирани. Утре ще си проведем Конгреса, тръгваме към кампания“, заяви тя и допълни, че Кирил Добрев дори не е член на партията в момента.

Във връзка с предстоящия Конгрес на БСП лидерът на партията обясни, че лидерският въпрос няма как да бъде обсъждан.

„В Устава на БСП сме приели, че председателят се избира от всеки един от членовете на партията с пряк избор. Докато тази норма важи, всички претенденти за поста да заповядат догодина през септември, когато ми изтича мандатът, да се явят пред членовете и когото те изберат“, коментира тя и допълни какво се очаква да дискутират социалистите на този Конгрес.

„Трябва да обсъдим нова, модерна лява програма. Старата ни е от 2008 г., а обществените отношения се промениха. Също така промени в Устава, имаме платформа за местни избори, ще обсъждаме и предсрочните парламентарни избори“, каза още Нинова.

Корнелия Нинова изтъкна причините, поради които се търси реванш в БСП.

„Вътрешните битки пречат на партията, те не са лични, а принципни. Започнаха във времето, когато направихме реформата. Трите мандата за депутати обидиха много другари, които още не могат да ни простят. Прекият избор за председател беше загубен от Кирил Добрев и той не може да го преживее. Имаме и трети въпрос за обсъждане  – нашата твърда позиция срещу Истанбулската конвенция – джендър идеологията при децата създава също напрежение. Не само вътре, а и в ПЕС“, заяви тя.

Лидерът на БСП коментира и последните изказвания на Сергей Станишев. „Преди да дава оценки, трябва да отговори на много въпроси – защо въведе плоския данък и по този начин превърна БСП в дясна партия? Защо се прегърна с Местан на Орлов мост? Защо предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Защо като ръководител на ПЕС допусна най-грандиозния корупционен скандал в Европарламента – този с Катаргейт?“, попита Нинова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]