Ирина Винер е отстранена от международни състезания за две години

Президентът на руската федерация по художествена гимнастика с наказание от дисциплинарната комисия към ФИГ

Дисциплинарната комисия на Фондацията по етика (GEF), независим дисциплинарен орган към Международната федерация по гимнастика (ФИГ), отстрани ръководителя на Всеруската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на руския национален отбор за две години.

Винер няма право да участва в състезания или да бъде акредитирана в каквато и да е роля в международни състезания, включително като треньор, ръководител на делегация или друга официална роля на което и да е събитие на ФИГ за период от две години, се казва в изявлението.

Отстраняването на Винер е свързано с нейни публични изявления след Олимпиадата през 2020 г. в Токио, които бяха счетени за обидни и нарушаващи правилата на Международната федерация по гимнастика.

В Токио 2020 година беше нарушена двадесетгодишната хегемония на руските гимнастички в индивидуалния многобой и при ансамблите. Сочените за фаворити Дина Аверина  и руският ансамбъл останаха на второ място на олимпийския турнир.

Линой Ашрам от Израел триумфира с титлата в индивидуалната надпревара,  а българките спечелиха олимпийските златни медали при ансамблите. Това отприщи вълна от недоволство и критика срещу съдийството от страна на Винер, нейни бивши възпитанички, публични лица и политици в Русия.

Българският ансамбъл със златните медали в Токио

Друга причина за отстраняването е недопускането на рускинята  Наталия Кузмина до изборите в Техническия комитет към ФИГ през 2021 г. Кузмина беше президент на Техническия комитет и пряко отговаряше за съдийството на олимпийския турнир.

Винер я обвини, че е работила против интересите на страната си, вследствие на което оттегли кандидатурата й за втори мандат в Техническия комитет на ФИГ. Последва жалба от страна на Кузмина до независимата етична комисия.

GEF припомня, че Винер е получила предупреждение през 2008 година за публични изявления, нарушаващи етичните правила на ФИГ, във връзка с  резултатите от световния шампионат през 2007 година, когато украинката Анна Бессонова спечели абсолютната титла.

Двугодишната дисквалификация на Винер ще започне след премахване на санкциите съм руските гимнастички, свързани с войната в Украйна.

Решението на етичната фондация идва само два дни, след като ФИГ излезе с изявление, че се удължават мерките, въведени миналата година, според които руски и беларуски спортисти и официални лица, включително съдии, нямат право да участват в състезания на ФИГ до следващо нареждане, заради продължаващата руска инвазия в Украйна.

Не закъсняха реакциите от страна на руската спортна общественост.  Треньорката по фигурно пързаляне Татяна Тарасова заяви: “Това е извън границите на разума. Те дори не знаят какво да правят с нас, как да победят руснаците. Това са истински санкции!“

Спортният адвокат Анна Анцелиович обясни пред РИА Новости: “Винер има право да обжалва решението пред Апелативната комисия и след това ще бъде възможно да се обърне към Спортния арбитражен съд (CAS). Полето на дейност за оспорване на това решение е доста широко. Трябва да се разбере, че всякакви случаи на нарушаване на етиката са доста субективни. Така Винер има възможност да постигне отмяна на различни нива”, каза адвокатката.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]