Армения спира разплащанията с Руската федерация в долари и евро

Армения и Русия окончателно спряха разплащанията в долари и евро. Това заяви министърът на икономиката на Република Армения Ваган Керобян.

“Изборът на валута за търговия при сегашните условия е голям проблем. Руската валута е твърде волатилна спрямо долара и еврото, което пречи на сключването на дългосрочни договори, а обемът на паричното предлагане в арменски драми не позволява обслужването на съществуващия поток от стоки“, коментира Керобян.

Според него миналата година доставките от Армения за Русия са се увеличили почти четири пъти до 2.5 млрд.  долара. Това се дължи по-специално на оттеглянето на западни компании от руския пазар. Благодарение на това доставчиците от Армения успяха да запълнят свободните позиции и да разширят бизнеса си.

Министър Кероян добавя, че компании, банки и ведомства от Армения могат да попаднат под вторичните санкции на Запада. Въпреки това се полагат всички усилия да се избегнат подобни последствия, тъй като Русия е важен търговски партньор. Освен това, глобалното развитие на икономиката е невъзможно в условията на изолация на едни политически блокове от други. Следователно Армения може да се превърне в своеобразен мост за различни части на световната икономика.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]