Клубът ни в Битоля не може да се казва “Иван Михайлов” според Комисията за употребата на имена на личности в РСМ

Комисията за употребата на имена на личности в Република Северна Македония излезе със становище, че българският културен клуб в Битоля не може да се казва “Иван Михайлов”.

Според комисията това е “провокация към националните чувства на македонския народ, предвид това, че става дума за личност, която с дейността си е отричала идентичността на македонския народ”.

Становището на комисията е изпратено до министъра на правосъдието на Република Северна Македония, който трябва да реши дали сдружението да бъде заличено съгласно приетите от парламента в Скопие през ноември миналата година промени в закона за сдруженията и фондациите, които забраняват употребата на имена, свързвани с нацизма, фашизма, геноцид и други.

Междувременно МИА съобщи, че централният регистър в Скопие е отхвърлил искането на сдружението „Цар Борис Трети” в Охрид за допълнителни разяснения на изискването за смяна на името на клуба там. Мотивът за отхвърлянето е неспазване на законовия срок за предоставяне на необходимите документи.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]