ЕС ще ограничи вноса на зелени технологии от Китай

Европейският съюз ще наложи ограничения върху вноса на зелени технологии от Китай, за да намали зависимостта от него и да гарантира собствената си сигурност. За това пише Financial Times, позовавайки се на законопроекта за индустрията с нулеви емисии.

Изданието отбелязва, че е вероятно достъпът до търгове за представители на Китай да бъде ограничен. В същото време делът им на европейския пазар вече е 65 процента.

Според Financial Times, Генералната дирекция за търговия на Европейската комисия е обезпокоена от подобни инициативи. Въпросът е, че такива драстични мерки могат да нарушат международното право.

На 21 февруари Bloomberg съобщи, че китайските власти са изправени пред нарастващи разходи поради залозите на ръководството на страната върху Русия в конфронтацията със Съединените щати. Според наблюдателите, три години ограничения, свързани с пандемията от коронавирус, създадоха редица проблеми за Китай, включително увеличаване на протестните настроения.

Както беше отбелязано, западните държави се опитват да направят живота труден за Пекин, защото виждат връзките му с Москва като доказателство, че в един момент може да започне да превзема Тайван със сила. Bloomberg посочва, че Китай разбира опасността от този нарастващ консенсус, в резултат на който САЩ и Европа се договориха да поддържат строг контрол върху технологиите за чипиране, ограничавайки икономическото и стратегическо влияние на Китай.

“За да се противопоставят на това, високопоставени китайски дипломати, включително шефът на Комитета по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и член на Политбюро Ван И, наскоро настояха, че Русия не е съюзник, докато разработват мирен план за Русия и Украйна. Новият външен министър Цин Ган призова света да спре да казва “Украйна днес, Тайван утре”, се казва в текста.

В същото време Bloomberg подчертава, че ако Китай не успее да убеди САЩ и Европа, че е сериозен в поддържането на известна дистанция в отношенията с Русия, тогава вероятно ще последват още санкции и инвестиционни ограничения.

По-рано китайското външно министерство заяви, че външният натиск върху Пекин нараства, което представлява сериозна заплаха за неговата сигурност.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]