Борел: РСМ пое ангажимент да включи българите в конституцията си

В Скопие се състоя първият Съвет за стабилизиране и асоцииране между ЕС – Северна Македония

Северна Македония пое ангажимент да промени Конституцията си, в която да включи гражданите, живеещи в границите на страната и са част от други националности като българите, предаде БНТ.

Това заяви върховният представител за външната политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС Жозеп Борел в Скопие на съвместна пресконференция с премиера Димитър Ковачевски и комисаря по разширяването Оливер Вархеи. В Скопие се състоя първият Съвет за стабилизиране и асоцииране между ЕС – РСМ.

“Ако видим Конституцията на най-младата държава в ЕС – Хърватия, там имат 22 общности, които живеят там. А Вашата държава вече дава отличен пример за мултиетническо общество. Промяната в конституцията ви само ще подсили основните права на гражданите и не се съмнявам, че с това ще се утвърди македонската идентичност. В същото време ще напредне и процесът към ЕС. Вие не застрашавате своята идентичност, тя ще бъде напълно запазена по пътя към ЕС. Пътят към ЕС продължава през изпълнение на ангажиментите, които Северна Македония вече пое”, заяви Борел.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]