Китайска компания обмисля инвестиция в България за 1.2 млрд. евро

Китайската компания „Фуфън Груп Лимитид“, един от лидерите в света в областта на биоферментацията, представи плановете си за мащабна инвестиция в преработката на зърнени култури в Министерството на земеделието.

Инвеститорите заявиха, че проучват възможностите в няколко европейски страни, включително в конкретни региони в България. Те уточниха, че бъдещият завод ще осигури около 2000 нови работни места, а общата инвестиция е планирано да достигне 1.2 млрд. евро. Годишно се предвижда новият завод да потребява 1 млн. тона царевица. Компанията възнамерява да закупува основно местно произведена царевица, а в случай, че местното производство е недостатъчно, да внася от близки дестинации.

„България е традиционен производител на висококачествено зърно и страната ни има възможности и за преработката му. Имаме благоприятни почвено-климатични условия, железопътна и пристанищна инфраструктура и дългогодишни традиции в индустрията,“ заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на срещата с предприемачите. 

Аграрният заместник-министър посочи, че зърнопроизводителите у нас имат капацитет да произвеждат достатъчно количество суровина и то в близост до бъдещия проект.

„Ако изберете страната ни за инвестиция, за нас е важно да изнасяме не само зърно, а и преработена продукция с висока добавена стойност“, подчерта Джиков. 

В срещата участие взе и заместник-министър Георги Събев. Двамата увериха гостите от Китай, че могат да разчитат на подкрепа от страна на агроминистерството. 

„За българските земеделски производители е важно да имат надеждни партньори от преработвателната индустрия“, заяви в заключение заместник-министър Джиков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]