Бразилският президент Лула да Силва ще посети Китай от 26 до 31 март

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва ще посети Китай по покана на китайския президент Си Дзинпин. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на изявление на китайското външно министерство.

Съобщава се, че посещението ще се проведе от 26 до 31 март.

Също така стана известно, че президентът на Китайската народна република Си Дзинпин ще бъде на държавно посещение в Русия по покана на руския президент Владимир Путин на 20-22 март.

По време на разговорите лидерите на Русия и Китай ще обсъдят въпроси за развитието на всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество и ще обменят мнения в контекста на задълбочаването на руско-китайското сътрудничество на международната арена.

На 13 март Fox News съобщи, че Пекин отправя предизвикателство към Съединените щати, като засилва икономическата си активност в Латинска Америка. Нарастващото влияние на Китай в региона буди все по-голяма загриженост за Вашингтон, пише изданието. Журналистите отбелязват, че незабележимата експанзия на Китай в южното полукълбо все повече привлича вниманието на представители на Министерството на отбраната на САЩ и някои законодатели.

На 14 март стана известно, че бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва е получил покана от германския канцлер Олаф Шолц да посети Берлин през втората половина на 2023 година. Новината съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници. Според агенцията ръководителят на германския кабинет е поканил бразилския лидер да дойде в столицата на Германия в знак на желанието за укрепване на връзките на южноамериканската република с Европа.

Както беше отбелязано, Шолц покани Лула да Силва в Берлин, въпреки различните възгледи на двамата за конфликта в Украйна. Очаква се на срещата германският канцлер да разговаря с президента на Бразилия за засилване на икономическото и енергийното сътрудничество между двете държави.

В същото време от началото на 2023 г. германските политици засилиха контактите си с Бразилия, не само Шолц дойде на посещение в страната, но и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и вицеканцлерът Роберт Хабек. Освен това в началото на лятото се очаква посещение на германския външен министър Аналена Бербок.

По-рано беше съобщено, че Бундестагът е призован да подкрепи идеята на Лула да Силва за създаване на нов международен формат, по аналог на Г-20, за разрешаване на конфликта в Украйна.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]