За първите два месеца приходите в хазната са с 1.3 млрд. лв. повече

“Служебното правителство прави всичко възможно всички плащания да се правят в съответните срокове. Няма опасност да изпаднем и в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно да се повиши събираемостта на данъците, за януари и февруари са събрани с 1.3 млрд. лв. повече в сравнение с предното редовно правителство”, обяви служебният премиер Гълъб Донев.

Само за сравнение:  тази сума покрива изцяло увеличенията на пенсиите за цялата 2022-ра сравнено с 2021 година. Тя е близо до актуалните месечни разходи за пенсионерите, за които отиват около 14 млрд. лв. годишно.

Донев определи като некомпетентно изказването на съпредседателя на “Продължаваме промяната” и бивш премиер Кирил Петков, че има несъбрани приходи от ДДС.

Увери също така, че няма данъчен чадър над никоя фирма и цитира статистиката, според която има рекорден износ от България през 2022-ра и през първите месеци на тази година е нормално на износителите да се върне ДДС. С това служебният министър-председател обясни намалението в събираемостта на данъците за януари. Посочи обаче, че има рекордна събираемост спрямо миналата година, когато на власт бе редовният кабинет.

“Финансите на държавата са стабилни. Успяхме да се намесим там, където политиците сбъркаха”, заключи Донев, изтъквайки, че ниският размер на бюджетния дефицит за 2022 г. от 2.9% се дължи тъкмо на служебния кабинет, а не се е получил “бомбастичния”, който би бил факт като резултат на водените преди това политики.

Очевидно е, че лошата инфлация за гражданите може би е добра за някои бизнеси и със сигурност е отлична за приходите в бюджета на държавата. Защото не е все едно да облагаш с 20% дадена стока, която струва 10 лева и същата стока, когато струва 20 лева. Приходът в хазната се удвоява.

И още нещо интересно. Ако се вгледаме внимателно в данните на националната статистика, ще видим, че има тройно увеличение на износа ни за Украйна. Според данните на НСИ за 2022 г. Украйна се е изкачила рязко в класацията на износа ни по държави – до второто място. Общо той е 2.249 млрд. лева – при 794 млн. лева година по-рано.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]