Гражданите на Казахстан гласуват на парламентарни избори

Всички избирателни секции, разположени на територията на Казахстан, са отворени до 08:00 часа за изборите на депутати от Меджилис (долната камара, в буквален превод „събрание“) на парламента на републиката, както и маслихатите (местни представителни органи). Това съобщи на брифинг секретарят на Централната избирателна комисия Мухтар Йерман.

“Към 08:00 часа в столицата, според оперативните данни, предоставени от регионалните комисии на градовете Алмати, Шимкент и Астана, всички 10 146 избирателни секции в цялата страна и 18 избирателни секции в представителствата на Република Казахстан в чужди държави започна да се гласува”, отбелязва той.

По думите му, 59 избирателни секции в чужбина ще започнат работа, като се има предвид разликата в часовите зони. Централната избирателна комисия от 10:00 часа на всеки два часа ще информира за активността на избирателите. Гласуването ще продължи до 20:00 часа местно време. Няма праг на избирателна активност.

В парламентарните избори участват всички седем партии, регистрирани в страната. Предсрочните избори за долната камара на парламента се организират по смесена избирателна система: 70 процента от депутатите се избират по партийни списъци, а останалите – в едномандатни избирателни райони.

В гласуването трябва да участват 12.3 милиона души.

В Меджлиса има 77 места, 67 в единични избирателни райони и 10 в пропорционално представителство. Членовете на Парламента се избират с до петгодинишен мандат. 

Казахстан, официално Република Казахстан, се намира в централната част на Евразия. Страната е с площ от 2 724 902 km² (трето място по големина в Азия и девето място в света), което я прави най-голямата вътрешноконтинентална и унитарна страна в света. На северозапад и север граничи с Русия (дължина на границата 7548 км), на изток – с Китай (1783 км), на юг – с Киргистан (1242 км) и Узбекистан (2351 км) и на югозапад – с Туркменистан (426 км). Обща дължина на сухоземните граници е 13 393 километра. На запад се мие от водите на Каспийско море, а на югозапад – на Аралско море. Държавата е почти изцяло разположена в Азия, но малка северозападна част е на територията на Европа.

Казахстан е президентска република. Президентът също така е главнокомандващ на армията и има право на вето върху законите, приети от парламента. Срокът на пълномощията на президента е 5 години.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]