Найден Тодоров: Надявам се, че бюджетът за култура няма да бъде намален

“Не може политиката да се намесва в битовия скандал в Народния театър”

“Трябва да се създаде закон за сценичните изкуства”

“В момента тече разследване. Картината на Джаксън Полък беше открита преди няколко седмици. От 2012 година има инструкция за взаимодействие на Министерството на културата, МВР и прокуратурата срещу престъпните посегателства, имащи за предмет културни ценности. МК има различни задължения във връзка с тази инструкция. Едно от тях е да подпомага извършването на експертизи на веществени доказателства. Когато картината беше открита, ние насочихме ГДБОП към експертите на Художествената галерия”.

Това каза пред БНР министърът на културата Найден Тодоров.

Той подчерта, че не бяга от проблема в Народния театър и че не можем да спазваме законите, когато искаме, и да не ги спазваме, когато не ни харесват.

“Законите са винаги едни и същи за всички. Това е разликата между личните отношения на хората и онова, което ни прави общество. Като министър на културата не мога да нарушавам законите на страната. Съобразявам се с всички искания, доколкото са в рамките на законите. Когато правилата не ни харесват, действията, които трябва да предприемем, не са да ги нарушаваме, а да ги променяме. Нека си представим двете страни в тази ситуация. В началото директорът на Народния театър не беше страна. Фактът, че той не реагира, опитвайки се да потуши скандала, го направи страна. Същата логика сега се опитва да бъде предприета срещу МК. Няма как МК да се появи като страна там, където по законов ред не може да бъде страна. Като министър на културата не мога да реагирам, защото някой е направил нещо, което е било лично мнение… Не трябва да се търсят политически мотиви там, където има много битов скандал”, обясни Тодоров.

По думите му сред актьорите в Народния театър няма напрежение.

“Защо всички протестират срещу директора, а не за връщането на режисьора? Имаме някаква абсолютно изкривена логика”, каза още той.

Министър Тодоров посочи нещо позитивно, което е излязло от този скандал – Движението за култура, което настоява за спешен и адекватен закон за сценичните изкуства. 

“Това е наложително да се случи. Сценичните изкуства имат нужда осъвременена нормативна база. Трябва да се създаде закон за сценичните изкуства”, посочи министърът.

Найден Тодоров изрази надежда, че бюджетът за култура няма да бъде намален.

“Предлагаме увеличаване на единния разходен стандарт, увеличаване на субсидията, така че тя да достигне нивото, възможно за държавните културни институти да функционират нормално”, допълни той.

В момента се работи по регистъра на независимите артисти в България, но за неговото създаване ще бъде необходим и работещ парламент.

Министърът на културата увери, че Разградската филхармония и целостта на Симфоничния оркестър ще бъдат спасени.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]