На държавни служители в Нидерландия е забранено да използват TikTok

На холандските държавни служители е забранено да използват китайското видео приложение TikTok на служебните си телефони. Това се посочва в писмо от държавния секретар Александра ван Хафелен, според Нидерландската корпорация за радио и телевизия (NOS).

В краткосрочен план телефоните, които държавните служители получават от правителството, ще бъдат настроени така, че на тях да могат да се инсталират само предварително одобрени приложения.

Нидерландската корпорация за радио и телевизия отбелязва, че в страната има 140 000 държавни служители, но не е напълно ясно колко от тях използват предоставените им телефони.

Нидерландското правителство посочва, че по въпроса с TikTok следва съвета на разузнавателната служба AIVD, която казва, че има повишен риск от шпиониране за всички приложения, създадени в страни, които „изпълняват кибер програми, насочени срещу Нидерландия и интересите на Нидерландия.”

Нидерландия следва други европейски страни, които обявиха мерки срещу TikTok.

По-рано този месец Обединеното кралство и Белгия обявиха забрана за китайското приложение.

В САЩ има забрана за TikTok за служители на федералното правителство, но тази мярка е приложена и на други нива на управление.

На 17 март парламентът на Нова Зеландия забрани на своите депутати да използват китайското приложение TikTok на официални мобилни телефони.

По-рано в Китай коментираха, че Съединените щати се страхуват от “обичайното приложение” за младите хора. Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин изрази пък изненада от забраната на TikTok в Съединените щати.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]