Писмо на НОК на Украйна, относно недопускането на спортисти от Русия и Беларус

НОК на Украйна изпрати на ръководителите на НОК и международните федерации правна обосновка, относно недопускането на спортисти от Русия и Беларус до международни състезания

Националният олимпийски комитет на Украйна изпрати писмо до президентите и генералните секретари на Националните олимпийски комитети, както и международните федерации по олимпийски спортове, в което се очертават правните аспекти на въпроса за защитата на правата на човека и примери от съдебната практика по този въпрос. В същото време Украйна отново призова всички да се обединят, за да продължи Препоръката на Изпълнителния комитет на МОК от 28 февруари 2022 г. за отстраняването на руски и беларуски спортисти от участие в международни спортни състезания.

В писмото се посочва, че интересите на организаторите на спортни състезания за безпрепятственото им провеждане и гарантиране на  безопасността на всички участници, както на спортистите, така и на публиката, надделяват над правото на руски и беларуски спортисти да участват в спортни състезания. А това е правен аспект, който не дискриминира по никакъв начин правата на последните.

Представеният правен анализ на ситуацията се основава на съдебната практика на Спортния арбитражен съд и Европейския съд по правата на човека, което дава право да се каже, че „докладът на специалните докладчици на ООН, послужил като основа за преразглеждане на позицията на МОК, не взе предвид поне съответната съдебна практика на CAS и ЕСПЧ, пренебрегна засегнатите права и обстоятелствата, произтичащи от руската агресия срещу Украйна. Поради това е неприемливо фрагментираните и необосновани заключения на специалните докладчици на ООН да служат като основа за всяко по-нататъшно решение на МОК“, се казва в писмото.

Украйна за пореден път призова световната спортна общност да разшири дефинираните по-рано ограничения за представители на страни-агресори в международни състезания. Въпреки това, в случай че МОК вземе решение да разреши участието на руски и беларуски спортисти в международни състезания, всички членове на Изпълнителния комитет на МОК трябва да поемат лична отговорност за всички последствия от такова решение, включително отговорност за безопасността на всички участващи спортисти и публика и възстановяването на световния мир.

Потенциалните конфронтации и произтичащите от тях опасения за безопасността се подсилват от факта, че от февруари 2022 г. повече от 200 украински спортисти и треньори са загинали или на бойното поле, или от безразборни атаки на врага срещу цивилни, докато много руски и беларуски спортисти представят армейски спортни клубове, или притежават военни звания в руската армия, която продължава да нанася непоправими щети на Украйна, включително на нейната спортна система.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]