Лагард обещава силна антиинфлационна политика

Европейската централна банка ще следва твърд подход, позволяващ да отговори подобаващо на инфлационните рискове и същевременно да помогне на финансовите пазари в случай на заплаха, уверява председателят на институцията Кристин Лагард. “Връщането на инфлацията до целевите 2% годишно в средносрочен план не се подлага на обсъждане”, заяви госпожа Лагард на годишната конференция “The ECB and Its Watchers ХХIII” на ЕЦБ във Франкфурт на 22 март. И добави, че това ще бъде постигнато със силна стратегия, “зависеща от публикуваните фундаментални данни и от готовността за действие, но не и с цената на компромиси по отношение на основните задължения”.

Шефката на ЕЦБ “надгради” коментарите си за законодателите от 20 март като обеща подкрепа на финансовата система, ако такава се наложи, като същевременно наблегна на зоркия надзор върху потребителските цени, които, според нея, все още не са дали какъвто и било признак на охлаждане в условията на последния смут на глобалния пазар. “Нямаме ясни доказателства, че инфлацията е тръгнала надолу”, каза Лагард и поясни, че докато “падащите котировки на енергията отслабват ключовия мотор” на този натиск, растящите цени в отделните стопанства могат да неутрализират този “противоинфлационен порив”.

В своето изказване на същото събитие главният икономист на ЕЦБ – Филип Лейн – посочи, че общата инфлация ще отслабне с течение на времето, но се съгласи с мнението на шефката си за лихвените проценти, които трябва да продължат да растат докато обстоятелствата не се променят. Лейн допълва, че той и колегите му “ще имат много време от сега до решението през май, за да огледат фундаменталните показатели”.

Председателят на Бундесбанк – Йаким Нагел – коментира преди няколко дни, че ЕЦБ не е приключила с повишението на лихвите и че “предстои още път, макар че рестриктивната територия се приближава”. Нагел каза още, че “за да се овладее тази упорита инфлация, банкерите той и колегите му трябва да са още по-упорити”.

В изказването си на 22 март Лагард подчерта, че оторизираните органи ще държат под око банковия сектор през идните седмици и месеци, за да видят дали кредиторите няма да затегнат кранчето на заемите. Икономисти посочват, че това може да е резултат от по-високите разходи за финансиране заради последните сътресения в бранша. Шефката на ЕЦБ признава, че рестриктивните кредитни условия са част от механизма, чрез който затягането на паричната дисциплина ограничава прекаления ценови натиск и връща инфлацията към целевото равнище, но този процес трябва да е управляем във всеки момент.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]