NASDAQ планира услуга за попечителство на криптовалута

Борсовата група NASDAQ – американският извънборсов пазар в Ню Йорк, специализиран за акциите на високотехнологични компании – производство на хардуер, софтуер и други, започна подготовка за пускането на нова услуга за съхранение на криптовалути. Очакваната дата на стартиране е обявена за второто тримесечие на 2023 година. Това съобщава Bloomberg.

“NASDAQ започна подготовка за стартиране на попечителски услуги за притежатели на крипто до края на второто тримесечие на тази година. Групата за обмен работи за създаване на необходимата техническа инфраструктура и получаване на регулаторни одобрения”, посочва Ира Ауербах, ръководител на NASDAQ Digital Assets.

Изданието добавя, че NASDAQ е подала молба до Департамента по финансови услуги на Ню Йорк (NYSDFS) за изготвяне на съответните документи, от които компанията, отговаряща за крипто бизнеса, ще се нуждае. В същото време този проект е първото сериозно навлизане на борсовата група на пазара на криптовалута.

Попечителските услуги са банкови услуги за съхранение на ценни активи като акции, облигации, пари, благородни метали и криптовалути.

Крипто смартфонът Solana Mobile Saga ще бъде пуснат в продажба на 13 април

Solana Mobile обяви в Twitter началото на продажбите на първия си крипто смартфон, наречен Saga.

И така, смартфон с поддръжка на децентрализирани приложения, базирани на блокчейн Solana, ще бъде пуснат в продажба на 13 април. Компанията също така ще предложи на потребителите по-лесно и по-безопасно търгуване на криптовалути от смартфон. Например, за да потвърдите транзакция, е достатъчно да поставите пръста си върху скенера за пръстови отпечатъци, който се намира на гърба на устройството.

Solana Mobile Saga ще има плосък 6.67-инчов AMOLED екран с Full HD + резолюция и честота на опресняване от 120 Hz. Камерата ще бъде представена от 50-мегапикселов сензор и 12-мегапикселов ултраширокоъгълен модул, а отпред ще бъде поставена 16-мегапикселова селфи камера. Смартфонът ще работи с Android 13.

Производителят също обещава да използва най-модерни материали, включително керамичен капак, рамка от неръждаема стомана и “титанови вложки”.

Сега смартфонът е достъпен за предварителна поръчка с депозит от 100 долара. Цената на смартфона ще бъде 1000 долара.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]