И пет лева стават пет милиона в чест на Свети Патриарх Евтимий

Всяка нова седмица започва с нова надежда, с нови цели за постигане, с нова енергия. През отминалата събота, 25 март, християните отбелязаха големия празник Благовещение и си припомниха каква радост носят дългоочакваните вести. Радостта от новото, което очаква замесените в него, както в конкретния случай с Дева Мария, която разбира, че ще роди дългоочаквания Месия, завладя и мнозина в квартал „Люлин 9“.

Белоградчишкият епископ Поликарп (най-вдясно, държащ гълъб)

В “Люлин 9”, на Благовещение, Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи тържествен водосвет върху основите на новостроящия се православен храм „Свети Патриарх Евтимий Търновски“. Наместникът на патриарх Неофит – поздрави от негово име присъстващите и тържествено обяви пред събралото се множество, че в района им предстои да бъде изграден храм, посветен на великия българин, духовник, патриот, книжовник, благодетел и чудотворец – Свети Патриарх Евтимий.

„Ние имаме задължението да помним нашите предци и – както казва Свети Апостол Павел – да им подражаваме. Имаме задължението да си припомняме благодатните стъпки на Свети патриарх Евтимий Търновски, които бяха за въздигането на българския народ – духовно, книжовно, културно, просветно и държавническо. Имаме задължението да строим храмове и манастири и светини в негова чест, та неговият подвиг да не бъде забравен, а да бъде помнен от младите хора“, обърна се епископ Поликарп към преобладаващите деца сред множеството. Те бяха дошли с родителите и възпитателите си от няколко от училищата в „Люлин“ – 97 СУ „Братя Миладинови“, 37 СУ „Райна Княгиня“, 33 ОУ Санкт Петербург, 40 СУ „Луи Пастьор“.  .

Преди водосвета от църковното настоятелство на новостроящия се храм бяха организирали специална артакция за децата. На малчуганите бяха осигурени цветни тебешири, с които те под звуците на мелодични български детски песни, оцветиха огромен гълъб. Неговите контури бяха маркирани върху основите на излятата бетонна плоча. Гълъбът бе символът на Светия Дух, който слиза над Дева Мария, когато ангел Гавраил й съобщава благата вест за рождението на Божия Син. Освен това след края на водосвета на децата бяха раздадени живи гълъби и балони с хелий – бели, зелени и червени – които те пуснаха да летят високо във въздуха.

След края на тържеството, когато децата започнаха да се разотиват, представителите на църковното настоятелство започнаха да разговарят и с по-възрастните жители на „Люлин“ – възрастната жена на около 80 години, придружавана от нейна близка, развълнувано обясняваше как иска да направи дарение за храма, който цял живот е чакала в квартала си, но някак й е болно, че няма да може да дари голяма сума…  Един от настоятелите енергично хвана ръката й и я успокои с думите: „ И 5 лева да дадеш, за храма ще са като 5 милиона“.    

Иван Димитров бие камбаната.

Иван Димитров – друг представител на църковното настоятелство – специално за читателите на „БАНКЕРЪ“ отговори на няколко въпроса:

Кога започна строителството на храма?

-Първата копка бе на 20 януари 2022 – денят на Свети Патриарх Евтимий. На нея присъстваха президентът, кметът на София и други официални лица. Проектът стартира, но поради процедурна пречка, се наложи забавянето му с няколко месеца. Това предизвикателство ни се отрази неблагоприятно заради инфлацията, която обезцени събраните до онзи момент средства. А с тях трябваше да се обезпечи построяването на храма и завършването му до груб строеж.

Колко пари са ви необходими към днешна дата?

-Опитваме се да съберем 700 000 лева, за да бъде завършен храмът до груб строеж. Това са пари само за три неща – бетон, желязо и два метални купола, с които ще завършим изграждането, както е по проект. Този строеж е най-големият, стартирал в България през последните 30 години. Като разгърната площ е малко над 1800 квадратни метра, като досега са изградени 800 квадратни метра. Ние в момента се намираме на кота нула – на подземния етаж.

Защо сте започнали с такава амбиция – да построите най-големия храм за последните 30 години?

-Теренът предразполага, а и заради квартала – в „Люлин“ има един единствен храм и той е 150 квадратни метра и не може да отговори на потребностите на хората, които са над 200 000 души.

Откъде дойде идеята за храма?

-Идеята тръгна от Атанас Димитров, който има малък бизнес в „Люлин“. Един ден членове на семейството му споделили: „Колко хубаво би било в „Люлин“ да има храм“. Така той се разтърсил, активирал кмета на „Люлин“, Столична община, главния архитект на столицата и се оказало, че в „Люлин“ има предвидено място – шест декара – за обреден дом. Именно този терен, на който се намираме сега, бил дарен от Столична община с решение на Общинския съвет. Проектът за строежа на храма също е дарение – на височина той ще е около 30-34 метра с кръст отгоре и ще е висок, колкото намиращия се наблизо блок.

Защо избрахте храмът да е посветен на Свети Патриарх Евтимий?

-В България няма храм, който да е посветен на този светец – има един незавършен във Велико Търново, и има един по-малък параклис, но храм няма. А ролята на Свети патриарх Евтимий Търновски е изключително значима. Той ръководи защитата на Търново, когато градът е атакуван от войската на султан Баязид I и когато цар Иван Шишман го няма. Има изключителна международна роля – води интензивна кореспонденция с митрополити и игумени от целия православен свят, защото мнозина се обръщат към него с молба да им тълкува богословски и църковни въпроси.

Отделно трябва да имаме и историческа памет и в тази връзка ще издам една малка тайна. Тук, в основите на храма, са положени три камъка. Единият е специално донесен от Зографския манастир в Атон, където е духовният център на България – сърцето на Православието. Другият е от Търново, от крепостта Царевец, от Старопрестолния град. Третият е от връх Шипка, където борбата ни за свобода се увенчава с успех.

Кога очаквате богоугодното ви дело да се увенчае с успех?

-Всичко зависи от щедростта на хората – това, което виждате сега тук, е направено само от дарения и сумата надхвърля 1 200 000 лева. Извън дарената земя от Столична община, тук няма друга институционална помощ – всичко е в ръцете на хората и аз лично съм оптимист. За няколко месеца нужните 700 000 лева могат да бъдат събрани и веднъж, като ги имаме, и стартираме без прекъсване – можем да изградим храма до груб строеж в рамките на 6-7 месеца.

Сметката, която сме открили, може да бъде открита в страницата във „Фейсбук“ на сдружението за национален възход „Свети Патриарх Евтимий Търновски“ и на сайта kambanata.com.

Предвидили сме много стриктна процедура за проследяване на приходите и разходите, защото имаме безкрайно много примери от нашата история, когато с дарени средства е злоупотребява и те не се използват целево. Поради тази причина хората от църковното настоятелство са разделени на две групи така наречени разпоредители и всяко едно плащане се извършва най-малкото с подписите на двама души от тях.

Те са задължени веднъж седмично да оповестяват на страницата kambanata.com състоянието на сметката – приходи и направени разходи. Има и контролен съвет, който ще проверява дейността на разпоредителите и веднъж месечно ще публикува протокол – отново на същия сайт за състоянието на сметката и целесъобразността на разходваните средства. Желанието ни е да бъдем максимално прозрачни, за да може тази чудесна инициатива да не бъде опорочена.

Разговора води Теодора Георгиева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]