Путин подписа нова доктрина за руската външна политика

Президентът Владмир Путин одобри нова концепция за външната политика на Русия, която противопоставя страната на американците и партньорите им, обявявайки “епоха на революционни промени” в международните отношения. Съединените щати са “източник на фундаментален риск за сигурността на Руската федерация” и повечето европейски държави следват “агресивна политика”, целяща да подкопае руския суверенитет, пише в подписания от Путин на 31 март документ от 42 страници.

Политиката “служи като солидна база за по-нататъшната ни работа по международните дела”, посочил руският президент по време на съвещанието на своя Съвет за сигурност. Той е допълнил, че Русия ще се старае да засилва връзките си с “конструктивни партньори” и да създава “предпоставки за неприятелските страни да се откажат от враждебната си политика към страната”.

Путин пуска осъвременения документ в разгара на най-големия военен конфликт в Европа след Втората световна война, предизвикан от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022-а. Изправен пред очакваната контраофанзива на украинските сили, снабдени с оръжия от САЩ и партньорите от НАТО, Кремъл се опитва да привлече вътрешна подкрепа за проточилата се война, представяйки я като битка за съществуване срещу Запада и игнорирайки факта, че Москва започна конфликта.

Съществуването на Русия е застрашено от американците и партньорите им, които водят “хибридна война” за отслабването на страната, е казал на Путин по време на съвещанието руският министър на външните работи Сергей Лавров. Новата външнополитическа доктрина позволява “използването на въоръжените сили за отблъскване или предотвратяване на въоръжени атаки срещу Русия и партньорите й”, добавил Лавров.

Москва възнамерява да задълбочи отношенията си с Китай и Индия и да направи военната помощ за страните от Латинска Америка, сблъскващи се с “американския натиск”, приоритет за външната си политика, посочва се в документа.

Със засилването на конкуренцията между Русия, Съединените щати и Китай за влияние в Африка, Кремъл декларира също, че ще започне сътрудничество в областта на прехраната и енергетиката с държавите от Черния континент, както и военно партньорство.

Все пак, въпреки че заклеймява Вашингтон, Москва посочва, че е заинтересована от “мирно съвместно съществуване със Съединените щати и от установяването на баланс на интересите”, предвид статуса на двете държави на най-големите ядрени сили в света.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]