САЩ са шпионирали и Зеленски, показват изтеклите документи

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк заяви, че смята публикуваните документи за фалшиви

Сред изтеклата от Пентагона класифицирана информация има документ, който показва, че САЩ са шпионирали украинския президент Володимир Зеленски, съобщи американската телевизия Си Ен Ен, цитирана от украинската агенция УНИАН.

Както отбелязва Си Ен Ен, обкръжението на Зеленски не смята факта за шпионажа за странен, но е разочаровано от изтичането на информация.

Според доклад на американските служби, базиран на данните от радиелектронното разузнаване, в края на февруари Зеленски е предложил “да се нанесат удари струпването на руски военни в Ростовска област”, като се използват безпилотни самолети. Украйна не разполага с далекобойно оръжие, способно да нанесе удари толкова далеч.

Това обяснява публичните изявления на САЩ, че не желае да предоставя на Украйна ракетни комплекси с голям обхват поради опасения, че Киев ще ги използва за удари по цели на територията на Русия. Украинските власти са обещавали да не използват за целта предоставени от САЩ оръжия.

В друг разузнавателен доклад се казва, че Китай може да използва украински удари по цели на руска територия “като възможност да представи НАТО като агресор и да увеличи помощта си за Русия, ако сметне нападенията за значителни”.

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк вече заяви, че смята публикуваните документи за фалшиви и че те нямат “нищо общо с реалните планове на Украйна”. Според него те съдържат “голямо количество измислена информация”, разпространявана от Русия, припомня УНИАН.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]