Валенсия ще е първия град с четиридневна работна седмица

Властите на испанския град Валенсия започнаха експеримент за въвеждане на четиридневна работна седмица. Това пише агенция ТАСС като се позовава на съобщение в кметството. „Валенсия ще бъде първият град в света, който пилотно ще въведе едномесечен проект за 32-часова работна седмица“, се казва в прессъобщението. 

Експериментът ще се проведе от 10 април до 7 май. Всеки понеделник през тези четири седмици беше обявен за официален празник. По време на експеримента властите искат да анализират въздействието на съкратената работна седмица върху здравето и благосъстоянието на жителите, околната среда и икономиката на града (търговия, хотелиерство и свободно време). Резултатите ще бъдат представени през юли 2023 г.

Норвегия е изправена пред 13-годишен рекорден отлив на милиардери и мултимилионери през 2022 г. на фона на данъчните увеличения за богатите. Това съобщава вестник The Guardian, позовавайки се на проучване на норвежкия вестник Dagens Naeringsliv.

Валѐнсия е град в Испания, столица на автономна област Валенсия и провинция Валенсия. Това е третият по население град в Испания (след Мадрид и Барселона) с 801 456 жители. Разположен е при вливането на река Турия в Средиземно море.

В основата на растежа в местната икономика са туризмът и строителството. Пристанището на Валенсия обработва около 20% от износа на Испания, главно хранителни стоки, мебели, керамика, текстил и черни метали. Основните промишлени сектори в града са селското стопанство, автомобилостроене, металургията, химическата промишленост, текстилната промишленост, корабостроенето и пивоварната промишленост. В близост до града е фабриката за производство на автомобили на марката „Форд“.

Валенсия е известна в света и със своето производство на цитрусови плодове, като портокалите носят дори името „Валенсиана“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]