Три законопроекта предлагат от Националното сдружение на частните болници

Три законопроекта за промени в три закона предлагат от Националното сдружение на частните болници. При първа възможност законопроектите ще бъдат внесени в Народното събрание. Те засягат Закона за лечебните заведения, Закона за здравето и Закона за здравното осигуряване. Идеите бяха представени на семинар на браншовата организация в Бургас. 

Медицинските стандарти да се приемат от всички заинтересовани страни, а не само от министъра на здравеопазването. Здравната карта, която в момента не действа, да покрива минималните потребности за медицинска и здравна помощ. Разрешенията за медицинска дейност да се издават по стария ред, а не с решение на МС. Това са част от предложенията за законодателни промени, а как да се подобри системата на НЗОК, обяснява адвокат Ива Пехливанска от УС на сдружението.

“Смяна в структурата на управление на системата, да стане тристепенна да има по-широка представителност. Другото, което е предлагаме, управителят на НЗОК да се избира с конкурс, а не от Народното събрание. Смятаме, че така ще има повече кандидати, измежду които ще може да се избере най-добрият”, посочи Пехливанска. 

Областният управител на Бургас Мария Нейкова заяви, че ще направи необходимото, ако сдружението има законодателни инициативи да ги предложи на министъра на здравеопазването.

 “Д-р Меджидиев е един от вас, един практик, който е наясно и е напипал пулса на проблемите в здравеопазването и който ще придивижи вашите предложения”, каза Нейкова. 

Регулиране на професията парамедик е сред другите приоритети на Националното сдружение на частните болници.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]