Над 100 фирми от област Стара Загора ще получат 17 млн. лв. по Плана за възстановяване

Посещение на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в Стара Загора, където се срещна с кмета на общината Живко Тодоров и областния управител Иван Чолаков.

Общо 103 фирми от Oбласт Стара Загора ще получат 17 млн. лв. по първите две отворени и вече приключили процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Това стана известно при посещение на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в Стара Загора, където се срещна с кмета на общината Живко Тодоров и областния управител Иван Чолаков, съобщиха от министерството. 

По време на разговора стана ясно, че по първата процедура за „Технологична модернизация“ безвъзмездна финансова помощ от областта ще получат 54 фирми.

„Има шанс броят на финансираните предприятия от областта по тази мярка да нарасне, след като Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ пое инициатива за увеличаване на бюджета на мярката с 32 млн. лв. Така той стана 293 млн. лв. вместо първоначално заложените 260 млн. лв.“, подчерта министърът. По думите му, средствата за процедурата са за обновяване и модернизация на техническия парк на малки и средни предприятия у нас с ново оборудване, техника, машини и софтуер. Преди увеличаването на бюджета, одобрените кандидати са 953 от всяка област на страната. До момента договори за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ са сключени с 860 фирми. В следващите седмици ще бъдат подписани още близо сто.

По втората процедура от ПВУ по линия на МИР – за „ИКТ решения и киберсигурност“, в област Стара Загора финансиране ще получат 49 фирми.

„Кандидатствалите по процедурата фирми от областта получават близо максималния таван за получаване на безвъзмездната помощ“, заяви Пулев. По думите му, в зависимост от заявените нужди фирмите ще получат грантове между 3000 лв. и 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране. Бюджетът на процедурата е 30.6 млн. лв., а общият брой на одобрените от цялата страна фирми е 1599, стана ясно още по време на разговора.

Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация.

Пулев обяви, че предстои отварянето и на още две процедури по Плана за възстановяване – за кръгова икономика с бюджет 180 млн. лв. и за развитие на индустриални зони и паркове с бюджет 212 млн. лв.

Министърът на иновациите и растежа запозна кмета и областния управител с усилията на страната ни по отношение на привличането на големи международни стратегически инвеститори на мащабни производства за над 1 млрд. евро, които да бъдат ключови за българската икономика и създаването на работни места.

„Служебният кабинет направи решителна стъпка в приличането на голям международен инвеститор у нас с обособяването на първата по рода си държавна икономическа зона „Доброславци“ с фокус върху сегмент автомобилостроене и свързаните с него индустрии“, каза министърът. Той подчерта, че зоната се намира на 15 км от центъра на столицата, близо до работна ръка и че ще бъде изградена по най-добрите практики, за да отговаря на стандартите на чуждестранните инвеститори за чисто и зелено производство.

„Предстоящата процедура по Плана за възстановяване за развитие на индустриалните зони и паркове е друга важна стъпка в посока на създаването на добра инвестиционна среда, която да привлече ключови инвеститори. Правителството работи на пълни обороти и в пълен синхрон – от ниво президент, премиер, министрите в служебния кабинет, до ниво представители на местна власт. Радвам се, че и днес, когато двамата ме приехте заедно, това се потвърждава. Най-важен е интересът на България и всяка възможност, чрез която да помогнем на хората и бизнеса“, категоричен бе министърът.

Над 70% от българските малки и средни предприятия (МСП) са въвели иновации в бизнеса си през последните две години. Това надвишава очакванията и е основание за оптимизъм за развитието на фирмите у нас, сочи проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Близо една трета от компаниите (над 32%) считат, че имат приоритетна необходимост от финансиране за технологичната модернизация. Отговорът на фирмите пряко кореспондира с първата отворена процедура „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване по линия на МИР. По мярката бяха подадени над 2500 проекта. Тя е с бюджет 260 млн. лв. Вече са класирани за финансиране 953 фирми, които още март месец могат да получат първите плащания за обновяване на технологичния парк на предприятията си.

На второ място (23% от фирмите) са поставили нуждата от финансиране за иновации.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]