Първо посещение на японски министър на икономиката у нас от 50 г.

министерство на икономиката и индустрията

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще се срещне с министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Нишимура Ясутоши. Министър Ясутоши е в България заедно с официална и бизнес делегации. Това е първо посещение на японски министър на икономиката у нас от 50 години насам.

Министрите ще обсъдят развитието на двустранните икономически отношения и активизирането на бизнес контактите между България и Япония. След разговорите те ще подпишат съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството в ИТ сектора и в областта на иновациите.

Япония е третата по големина икономика в Света (след САЩ и Китай). Тя е третият най-голям производител на автомобили, притежава най-голямата индустрия за стоки от сферата на електрониката и е на първите места в класациите за иновации. Производството на Япония е съсредоточено във високотехнологичните и прецизни стоки като оптични инструменти, хибридни превозни средства и роботи.

От 1 февруари 2019 г. е в сила Споразумение за свободна търговия между Япония и ЕС, с което се елиминират тарифите и нетарифните бариери пред търговията и обхваща други свързани с търговията въпроси като услуги, държавни поръчки, регулаторни въпроси, конкуренция, устойчиво развитие.

Стокообменът между България и Япония през последните години върви нагоре. През 2022 г. той достигна 329.28 млн. щ.д. при 307 млн. щ. д. за 2021 година. Износът ни расте с 37.3 процента, а вносът – с 14.3 процента.

Българският експорт за Япония се състои от: интегрални схеми; кожи; електрически трансформатори; храни за животни; минерални торове; етерични масла; вина медицински инструменти и т.н. Импортът от Япония се формира от: пътнически автомобили; ел. двигатели; авточасти; електрически акумулатори; жици и кабели и други.

Високите стандарти на японския пазар и отдалеченото му географско положение налагат българските фирми да разработват продукти с висока степен на преработка, отговарящи на изискванията на японските потребители.

Поради ниската степен на самозадоволяване на Япония със селскостопанска продукция и храни, съществуват възможности за увеличаване на българския износ за Япония на този вид стоки. Една подходяща пазарна ниша за българските производители са екологично чистите и здравословни продукти.

Японските инвестиции все още не са много, но тук работят и някои големи фирми от тази страна. Например, „Tокуда Банк“ АД е част от „Токушукай Инкорпорейтид“, Токио, която е собственик на 99.94 на сто от капитала на банката. Дейността на „Язаки България“ ЕООД в България е от 2006 г. и е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации, като основните клиенти са автомобилните производители Рено, Форд и Даймлер. Тя има предприятия в Ямбол, Сливен и Димитровград,  „Сумитомо Електрик Борднетце“ има заводи в Мездра и Карнобат.

Принос за развитието на търговско икономическите отношения има и Японско-Българската бизнес асоциация (JBBA), чиято цел е да популяризира съществуващия японски бизнес в България, да подкрепя японския бизнес с цел установяване на присъствие в България и да насърчава и подкрепя двустранните бизнес отношения между двете страни.

От тази седмица е новината, че япoнcĸият пpoизвoдитeл нa мeдицинcĸa тexниĸa Реntах Меdісаl, собственост на японската Noya Corporation, щe paзшиpявa пpoизвoдcтвeната си база в Πлoвдив c нoвa инвecтиция зa нaд 10 млн. лeвa. Koмпaниятa ще yвeличи пpoизвoдcтвoтo нa бpoнxocĸoпи зa eднoĸpaтнa yпoтpeбa. Тя ще разкрие и 74 нови работни места.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]