Европарламентът подкрепи ускорената процедура за обсъждане на ръста на военните разходи на ЕС

европарламент еп европейски парламент украйна

Европейският парламент, по предложение на лидера на Европейската народна партия (ЕНП), водещата наднационална фракция на Европейския парламент – Манфред Вебер, подкрепи ускорената процедура за обсъждане на увеличаването на военните разходи на Европейския съюз.

„Гласуването по този въпрос ще бъде включено в дневния ред на втората майска сесия“, е казал председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Говорим за максимално ускоряване на процедурата по одобряване на предложенията на ЕК за милитаризиране на икономиката на Евросъюза. Отбелязва се, че за тези нужди ще бъдат отделени 500 милиона евро от бюджета на Европейския съюз и 1 милиард евро от Еврофонда за мир.

Инициативата на Вебер за ускорена милитаризация е подкрепена от либералните партии и Зелените в Европейския парламент, чиято идеология се застъпва за ненасилие и пацифизъм.

Германският канцлер Олаф Шолц отбезя, че държавите-членки на ЕС трябва да работят по-усилено за интегрирането на отбранителната индустрия на съюза, съобщава Ройтерс. Според него е необходимо да се активизират усилията за по-тясно сътрудничество в отбраната. „Конфликтът в Украйна ни показа колко е важно да осъзнаем, че Европа ще бъде чута само ако говори с един глас“, е казал Шолц.

Както посочва германският канцлер, освен проблемите на отбраната е необходимо общо решение на миграционните проблеми. Той добавя, че трябва да се намери решение преди изборите през 2024 година. 

„Ние сме обединени от целта за по-добро управление и организиране на нелегалната миграция – без да предаваме ценностите си“, е подчертал Шолц. По-рано и френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа трябва да бъде по-независима в отбранителната индустрия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]