Демерджиев: В искането за отстраняване на главния прокурор има политически оттенък

Иван Демерджиев

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че в искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев има политически оттенък. Демерджиев коментира случващото се така:

“Съвсем очевиден е политическият оттенък, остава горчивият привкус на “Ти си го назначи”, сега като че ли идва горчивият привкус на “Ти си го освободи”. Ако политиката по този начин пряко се намесва в работата на ВСС, възниква още веднъж отговор на въпроса нужна ли е съдебна реформа. Нужна е, тя трябва да бъде много по-дълбока, много по-сериозна, да доведе до независимост но съдебната власт, да доведе до изчистване на съдебната власт, защото аз не се уморих девет месеца да повтарям, че ако МВР се чисти, ако МВР работи да отстрани от себе си гнилите ябълки, това не съм виждал  в съдебната система”.

По-рано шестима членове на Прокурорската колегия поискаха от Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно Иван Гешев. Според тях, главният прокурор е нарушил служебните си задължения с пряката си намеса в разследването на инцидента с автомобила му от 1 май. Четирима  от шестимата, които поискаха освобождаването на Гешев, са избрани от парламента.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]