Румен Гечев: Няма как да си скъсаме програмата и да се прегърнем с останалите

Румен Гечев

“Всеки български гражданин би искал да се състави редовно правителство, то може да бъде съставено, но когато се зачитат интересите на всички страни, когато се балансират тези интереси и трябва да има един ориентир – всичко, което правим, трябва да е в интерес на България”. Това заяви пред БНР Румен Гечев от БСП.

Той посочи, че с ГЕРБ имат много сериозни разминавания по отношение на фискалната политика на държавата. Няма как да рискуваме цялата идеология и принципи на БСП, категоричен е депутатът. 

“Още след първата среща беше ясно, че различията са големи. При втората среща разломът стана още по-голям. Веднага след нашата среща бяха проведени други срещи и се видя, че на всяка среща ГЕРБ обещава на всекиму по нещо, съгласява се с всички предложения, само и само да има правителство. Този подход на колегите от ГЕРБ е изначално сгрешен. Правят обещания, които взаимно се изключват. Още преди изявлението на главния прокурор ние бяхме наясно, че няма как да подведем избирателите си и да поемем риск както за държавата, така и за собствената си партия”, обясни той.

Стабилност на държавата не означава всички партии да се прегърнат, категоричен бе Гечев.

“Няма как да си скъсаме програмите и да се прегърнем с останалите партии. Стабилно правителство може да има, ако има стъпка назад от всяка партия, но ако все пак основните приоритети на тези партии бъдат съхранени. /…/ Няма как на честна дума да се съгласим и да правим правителство. Ако се прави редовно правителство, то трябва да бъде с ясно разписани ангажименти на участниците в него и всеки да поеме своята отговорност”, коментира той.

Гечев отново подчерта, че партията следва ясна и последователна политика. 

“БСП е диалогична и отговорна партия, която се среща и разговаря с всички. Ако има възможност за компромис, в зависимост от компромиса, той може да бъде приет. Но компромиси, които пресичат основните принципи на БСП, няма как да бъдат приети”, заяви той. 

“По никакъв начин не бихме се съгласили в участие в правителство на войната”, даде пример депутатът.

Според него има 2 варианта. Единият е да се състави редовно правителство и да се приеме нов бюджет за 2023 г. Веднага след това трябва да започне работа по бюджет 2024.

Ако няма правителство, най-малкото парламентът трябва да гласува удължаване на удължението, изказа мнението си той.

“Няма причина за особена паника, но има причина за тревога. Даже удължаването на бюджета означава много сериозни финансови ограничения както за държавните институции, така и по проектите на общините”, добави той.

Ако бюджетът бъде удължен, вероятно няма да има увеличение на пенсиите, смята Гечев и обясни: “Възможностите на служебния кабинет са ограничени”.

Второто удължаване на бюджета ще бъде функциониране на държавата по същия начин, но при доста силно затегнати колани, отбеляза той. Според него това ще постави зле нещата и за следващата година, защото загубите за икономиката ще бъдат големи.

По думите му съставяне на правителство с нелепи хитрости не може да издържи дълго. По-добре да стане след колегиални преговори около национални приоритети и тогава такова правителство може да управлява и по-дълго, категоричен бе Румен Гечев.

За случващото се в правосъдната система той коментира:

“Повечето системи в обществото не работят ефективно, поради това, че няма върховенство на закона. У хората има усещането, че има някакъв чадър над определена класа престъпници. На това трябва да бъде сложен край”. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]