САЩ няма да актуализират ядрената си доктрина

Северната фасада на Белия Белият Бял дом Вашингтон

Русия е започнала да прехвърля тактически ядрени оръжия към Беларус, съобщи Александър Лукашенко

САЩ осъдиха трансфера на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, но няма да актуализират ядрената си доктрина, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на американския Държавен департамент Матю Милър.

“Това е последният пример на безотговорно поведение, което ние виждаме от Русия от началото на пълномащабната й инвазия в Украйна преди повече от година”, заяви Милър. Той повтори предупрежденията на Вашингтон, че използването на химическо, биологично или ядрено оръжие в конфликта би довело до сериозни последици, без да уточнява какво се има предвид под това. 

“Само ще добавя, че ние не виждаме основание да актуализираме нашата ядрена доктрина или никакви индикации, че Русия се подготвя да използва ядрено оръжия”, каза той.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер също каза, че няма основание за актуализиране на ядрената стратегия и определи действието на Русия като пример за безотговорни и прокативни решения.

Русия е започнала да прехвърля тактически ядрени оръжия към Беларус, съобщи беларуският президент Александър Лукашенко.

“Трансферът на тактически ядрени оръжия започна”, каза кратко Лукашенко в отговор на журналистически въпрос. Думите му бяха излъчени по канала на медията “Пул Первого” в Телеграм.  

Лукашенко, който беше днес в Москва за регионална среща на върха, не беше в състояние да посочи дали споменатите от него оръжия вече се намират в неговата страна. “Може би като се върна, ще видя това”, заяви още той. Лукашенко само поясни, че руският президент Владимир Путин му е казал, че вчера е подписал постановление, позволяващо трансфера на тактически ядрени оръжия.

Руският президент обяви на 25 март в Москва, че ще разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус, което подхрани страховете от ескалация на конфликта в Украйна. Тогава изявлението на Путин породи критики от международната общност, по-специално от западните страни, още повече, че от началото на руската инвазия в Украйна руският лидер споменаваше възможността за прибягване до ядрени оръжия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]