Hyundai и LG ще строят завод за батерии на стойност 4.3 млрд. щ.д. в САЩ

Южнокорейската Hyundai Motor Group и LG Energy Solution обявиха днес, че подготвят изграждането на завод за производство на батерии за електрически превозни средства в Съединените щати. Те ще инвестират 4.3 милиарда долара в изграждането му, като всяка компания ще притежава по 50 процента дял в съвместното предприятие.

Заводът ще бъде построен в щата Джорджия, а строителството ще започне в края на тази година и трябва да приключи не по-рано от края на 2025 година. Заводът ще произвежда батерии с общ годишен производствен капацитет от 30 GWh, достатъчен за 300 000 електрически превозни средства. Съоръжението ще бъде в съседство със завод за електрически превозни средства Hyundai, Genesis и Kia, който в момента е в процес на изграждане. През декември Hyundai, заедно с друга южнокорейска компания – SK On, обявиха изграждането на друг завод за батерии в щата. Honda и LG Energy Solutions също изграждат подобен завод в Охайо.

През април американските власти представиха пакет от мерки, които трябва да насърчат разпространението на екологични видове транспорт. До 2032 г. две трети от продадените автомобили трябва да бъдат оборудвани с електрически двигател. Американските власти ще изискват от производителите да пуснат определен процент електрически превозни средства от всички автомобили като цяло, а също така ще стимулират купувачите с данъчни стимули.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]