Казахстан отхвърля възможността за близък съюз с Русия като Беларус

Касим-Касъм-Жомарт Токаев
Касъм-Жомарт Токаев

Казахстан няма намерение да създава или да се присъединява към какъвто и да е съюз на държави, заяви президентът Токаев

Казахстан отхвърли днес възможността да се присъедини към по-тесен съюз по модела на съществуващия между Беларус и Русия. Москва се стреми да запази влиянието си върху съюзниците си в Централна Азия, съобщи Франс прес.

“Казахстан няма намерение да създава или да се присъединява към какъвто и да е съюз на държави”, във връзка с широката и нарастваща интеграция между Москва и Минск от началото на войната в Украйна, написа говорителят на президента Касъм-Жомарт Токаев на страницата си във Фейсбук.

Тази седмица Токаев подчерта разликата в “степента на интеграция” между Русия и Беларус в сравнение с други бивши съветски републики, съюзници на Москва, включително Казахстан.  Държавният глава дори призова този проблем да бъде “обсъден” в присъствието на руския му колега Владимир Путин и беларуския президент Александър Лукашенко.

“Формулата “две страни – една държава” (между Русия и Беларус, бел. АФП) създава уникален прецедент, с единно политическо, правно, военно, икономическо, валутно, културно и хуманитарно пространство”, отбеляза Токаев на регионална среща на върха в Москва, обединяваща бившите съветски републики. “Дори ядрените оръжия вече са общи”, добави той, в момент, когато Беларус обяви, че започва да получава руски ядрени оръжия.

Процесът на интеграция между Русия и Беларус стартира през 1999 г., след което се забави дълго време. Но нарастващата изолация на автократа Лукашенко най-накрая го тласна в обятията на Москва, особено след демонстрациите в Беларус през 2020 г., отбелязва АФП. Казахстан остава близък съюзник на Русия, с която участва в различни военни и икономически съюзи, но огромната централноазиатска страна привлича вниманието и на Китай, Запада и Турция.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]