Ердоган води на втория тур на изборите в Турция

Реджеп Тайип Ердоган (АА)

Възможно е скъсяване на разликата през следващите часове

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган печели 54,8 процента от гласовете при преброяването на 66,7 процента от бюлетините на втория кръг от президентските избори, съобщи Анадолската агенция.

Неговият опонент от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу получава 45,2 процента, сочат предварителните резултати.

Седа Демиралп, професор по политически науки в университета Исик в Истанбул, каза пред Ал Джазира, че може да се очаква скъсяване на разликата в резултатите от гласуването в следващите часове.

„Разликата е ниска, по-ниска от очакваното, като се има предвид, че това е [според държавната информационна агенция] Анадолската агенция, а също така има и други източници, които дават по-близки резултати. Бих казала, че това е по-оптимистичен сценарий за опозицията, защото мнозина в опозицията се страхуваха, че Ердоган ще спечели със съкрушителна победа [но това предполага, че това няма да се случи]“, коментира Демиралп.

„Изглежда, че разликата може да бъде запълнена в следващите часове. Това видяхме в предишния кръг, това видяхме на изборите през 2018 г. Обикновено виждаме, че Анадолската агенция в началото показва гласуване за действащи президенти с много по-висок процент и маржът се затваря през следващите часове. Така че можем да очакваме подобна промяна и затваряне на разликата.”

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]