Новите икономически министри скочиха амбициозно в новите си длъжности

Министерски съвет

България вече има своето 102-ро правителство, което е с премиер Николай Денков. На шефското място в основните икономически министерства – на икономиката и индустрията, на иновациите и растежа, на транспорта и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката, на земеделието  и храните, на туризма, има нови лица. Всички те обявиха амбициозни цели за постигане в своето министерско битие при приемане на поста от колегите си в служебното правителство.

Въвеждането на зелен транспорт

ще бъде сред водещите ми приоритети,  заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков, който наследява Христо Алексиев. Работата по плана за оздравяване на „Български пощи“ ЕАД и изпълнението на Проектите по плана за възстановяване и устойчивост са другите важни задачи пред новия му екип. Георги Гвоздейков подчерта, че е важно бързо да бъдат решени въпросите с обжалваните поръчки за доставка на нов подвижен състав за железопътния транспорт. „Това, което е направено, ще бъде продължено и надградено. Най-важното е максимално бързо да покажем резултати, които са важни за хората“, коментира той. 

Ще продължа всички добри практики и политики, които са стартирани и

ще работя за предвидимост на бизнеса и хората.

Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който прие управлението от служебния министър Никола Стоянов.

„Основен приоритет за мен е надграждане на добрите резултати в икономическия сектор, които бяха постигнати през миналата година“, посочи министър Богданов. Той подчерта, че компаниите трябва да имат спокойствие, за да се гарантира ръст на инвестициите и да се минимизира ефектът от очакваната рецесия на европейско ниво. „Преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на годината отчитат ръст от над 10 на сто в сравнение със същия период на миналата година и за мен е много важно да създадем всички предпоставки за подобряване на тези резултати“, коментира министър Богданов.

Той допълни още, че е отборен играч и ще разчита на експертизата на администрацията в Министерството на икономиката и индустрията за постигане на всички набелязани цели.

„Търпимостта е правилното решение за изградените с нарушения пътища.

Добре е да съставим всички документи, които да ни дадат увереност, че те са годни за експлоатация“. Това каза новият министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който прие поста от своя предшественик арх. Иван Шишков.

„Регионалната политика стои в основата на целия икономически прогрес на държавата. Политическото говорене трябва да е малко, а технократското трябва да преобладава. Възнамерявам да продължа линията на работа на своя предшественик по търсене на решенията, които полезни за обществото“, каза още министър Цеков. Той изрази своята удовлетвореност от съвместната си работа с арх. Шишков и напомни, че е имал възможността да работи с него в Народното събрание.

Регионалният министър обясни, че в първата седмица фокус за него ще бъде да се запознае с отчета за работа на министерството в мандата на служебното правителство и с най-належащите за разрешаване проблеми.

“Ставайки държавник, променям ролята си, но мисията остава същата.

Включвам се в това правителство с ясното съзнание за ключовия исторически момент, в който се намира страната ни. Вярвам, че с опита си ще помогна духът на сътрудничество и отворено мислене да „зарази“ още по-широко България.” Това отбеляза новоизбраният министър на иновациите и растежа Милена Стойчева, когато прие поста от Александър Пулев.

„Оставяме активиран ресурс от 820 млн. лв. под формата на отворени за кандидатстване от предприятията процедури по Плана за възстановяване, което е 82 на сто от целия ресурс по линия на МИР, и старт на най-голямата индустриална зона на Балканите – „Доброславци“, със специализация в аутомотив сектора“, отчете се Пулев.

Според министър Милена Стойчева имаме потенциал за позициониране на България като страна на новото поколение дълбоки иновации, силна предприемаческа и старт-ъп култура, и интелектуален и изследователски капацитет, който може чрез комерсиализация да повиши конкурентноспособността на икономиката.

„Ще работим страната ни да бъде щастливо място, пълно с предприемчиви и икономически овластени хора”, посочи Милена Стойчева.

Най-важното е да успеем да консолидираме агрохранителната верига от полето до масата,

затова Министерството на земеделието става Министерство на земеделието и храните. Това заяви министър Кирил Вътев при встъпването си в длъжност.

„Веригата е неразривно свързана и който не го разбира, ще трябва да го разбере. Целта е по-качествени и повече български храни от български суровини, а не от вносни“, коментира министър Вътев. Той съобщи, че ще работи по въпроса за браншовите организации в агросектора, за да има по-висока ефективност. Земеделският министър допълни, че очаква от екипа си работа, насочена към резултати.

Постът му бе предаден от Явор Гечев. Явор Гечев подари на министър Кирил Вътев компас с пожеланието никога да не губи вярната посока.

Зарица Динкова прие управлението от досегашния служебен министър на туризма д-р Илин Димитров.Двамата обсъдиха водещите приоритети и проекти, които са ключови за сектора.

Министър Динкова заяви, че

ще използва своя международен опит и контакти като посланик на “дестинация” България,

за да продължи работата за утвърждаване на страната ни като привлекателен туристически бранд. 

„Туризмът е незаменим инструмент за международното позициониране на една държава чрез така наречената “мека дипломация““, подчерта министър Динкова.

Зарица Динкова е шестият министър на туризма на България. Тя е магистър по дипломация и международни отношения, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания в Мадрид. Зарица Динкова е заместник-министър на външните работи на България в двете служебни правителства през 2021 г. и главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и Европейския съюз.

Румен Радев е новият министър на енергетиката.

Той прие поста от служебния министър Росен Христов. Двамата обсъдиха въпроси от енергетиката и си пожелаха взаимен успех.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]