Шолц призова за споделена отговорност за глада, бедността и климата

олаф шолц

Еманюел Макрон призова за значително по-голямо публично и частно финансиране за справяне с все по-голямото неравенство

Споделената отговорност е от основно значение в световната борба с глада, бедността и изменението на климата, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от ДПА, в изявлението си пред представители на повече от сто държави, събрали се на световната финансова среща на върха в Париж.

“Много държави, особено в Глобалния Юг, имат огромни пречки за преодоляване”, каза Шолц. 

От ключово значачение е да припознаем общата отговорност и да обсъдим как можем да преодолеем предизвикателствата, подчерта той.

Шолц също така призова за по-тясно сътрудничество в областта на енергийния преход в борбата срещу изменението на климата. Той говори за минали успехи във финансирането за съхраняване на климата, където Германия е поела мащабни ангажименти, предаде БТА.

“Ще продължим да действаме по същия начин и все така ще се застъпваме за ангажиментите ни”, заяви германският канцлер.

Според него възможностите за развитие също трябва да бъдат устойчиви, като същевременно трябва да се постигне напредък по отношение на суровините, които трябва  да се преработват първо на местно ниво.

Националните лидери, както и ръководителите на международни организации и банки за развитие, се събраха на срещата на върха, която се провежда вчера и днес, за да обсъдят глобалната финансова архитектура и финансовата система за справяне с изменението на климата и борба с бедността.

Откривайки събитието, президентът на Франция Еманюел Макрон призова за значително по-голямо публично и частно финансиране, което да бъде отделено за справяне с все по-голямото неравенство.

“Никоя държава не трябва да избира между борбата с бедността и опазването на планетата”, заяви Макрон.

На срещата на върха присъстват 13 държавни и правителствени ръководители, сред които Шолц, президентът на САЩ Джо Байдън, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският министър-председател Риши Сунак, които подчертаха ангажимента си към целите на събитието.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]