Нови концепции, които ще променят начина ни на пътуване

Пътуването е изминало дълъг преход от епохата на керваните по Пътя на коприната и ще продължи да се развива и променя през следващите години.

Концепции, които са като извадени от научнофантастични романи и филми, бързо си проправят път в масовото пътуване, моделирайки всяка стъпка от него.

По-скоро рано, отколкото късно, ще можем да пилотираме пътнически дронове около Сингапур или да се издигаме в орбитата на Земята, за да се любуваме на света от ръба на Космоса.

От автономни таксита до пътнически дронове, биометрични имиграционни тунели, мигновени преводи и хотели – ето какво предстои да се случи на летищата.

Краят на опашките на летищата

Макар и противоречива, биометричната идентификация (автоматична проверка на самоличността чрез пръстови отпечатъци, лицево разпознаване или чрез ириса) бързо се превръща в предпочитана технология на летищата по целия свят.

Смята се, че това е по-бърз и по-точен начин за проверка на пътниците. Биометричните данни могат да съкратят наполовина времето за обработка при типичните летищни процедури – чекиране на багаж, достъп до салона, качване на борда и контрол на пристигащите.

През 2018 г., например, международното летище в Дубай въведе биометрични “Smart Gates” тунели, в които се използва лицево разпознаване за проверка на самоличността на пътниците само за пет секунди.

Това е толкова просто, колкото звучи: след като напуснат самолета, пътниците влизат в тунела, поглеждат към зелена светлина и след това продължават към пункта за получаване на багаж, без да чакат на опашка или да си говорят със служител от отдел “Миграция”, например.

На други места по света технологията за лицево разпознаване вече е внедрена на международните летища в Хонконг, Токио Нарита, Токио Ханеда, на Международното летище “Индира Ганди” в Делхи, на Лондонското летище “Хийтроу” и на парижкото “Шарл дьо Гол”.

Междувременно Европейският съюз планира да въведе автоматизирана система за влизане и излизане през 2024 г., която ще използва пръстови отпечатъци и изображения на лица за идентифициране на чуждестранните пътници и оптимизиране на проверките по границите.

Авиокомпаниите също въвеждат биометрична идентификация.

Emirates създаде “биометрична пътека” на международния летищен терминал в Дубай, която дава възможност на пътниците да преминават през имиграционните служби при качване на борда, без да представят документите си.

В САЩ големи авиокомпании като American Airlines, United и Delta експериментират с биометрична регистрация и предаване на багаж на избрани летища през последните две години.

По-малко загубен багаж

Случвало ли ви се е да пристигнете в чужда страна и да прекарате първия ден от почивката си в купуване на бельо, тоалетни принадлежности и дрехи от първа необходимост, защото багажът ви неочаквано се е загубил?

Като се имат предвид милионите неправилно обработени и регистрирани багажи всяка година, не е чудно, че хората копнеят за технологични решения на този често срещан проблем при пътуване.

Някои се обръщат към устройства като SmartTags, Tile Pros и AirTags, за да да следят своите вещи. Други избират усъвършенствани куфари като Tag Smart на Samsara, с интегриран AirTag, който се синхронизира с приложението Find My на Apple и използва Bluetooth за проследяване на багажа.

В бъдеще вероятно ще видим цифрови етикети за чанти, съдържащи RFID, които да заместят традиционните хартиени етикети – еволюция, която ще спестява време при регистрацията, като същевременно прави проследяването и идентификацията по-лесни и за авиокомпаниите.

Аляска Еърлайнс, Луфтханза и Катар Еъруейз, наред с други, са напред в тази игра, като си партнират с холандския пионер в областта на цифровите етикети за чанти BAGTAG. Такива продукти позволяват на пътниците да регистрират и активират своя багаж у дома, след което да го оставят на гише за самообслужване и да го проследяват чрез приложение.

Тъй като грешките при маркирането са само една от причините за забавяне или загуба на багаж, авиокомпаниите и летищата търсят и решения на често срещани проблеми като неправилно прехвърляне на багажа, неуспешно зареждане на информация, грешки при издаването на билети и закъснения поради лошо време. В бъдеще не се изненадвайте, ако видим автоматизирана обработка на багажа, програми за разпознаване на чанти с помощта на изкуствен интелект, сканиране за сигурност с изкуствен интелект и може би дори глобална база данни с ИИ, която свързва пътниците с техните куфари. Това са все решения, които могат да доведат до по-малко изгубени чанти в дългосрочен план.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]